Stadig flere har lommesmerter

23. okt 2008
Politikerne er for positive i deres vurdering af dansk økonomi, mener professor Finn Østrup fra Handelshøjskolen i København.

 

Meldingen kommer, fordi mange danskere har rigtig ondt i økonomien. Antallet af tvangsauktioner, konkurser, inkassosager og dårlige betalere er steget til det højeste i årevis.

Professor Finn Østrup siger til Information, at regeringen og vismændene tegner et rosenrødt billede af økonomien, som ikke passer.

Cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, giver ham delvis ret:

"Vi har i en periode været ude og råbe vagt i gevær om, at vi ville få en ret kraftigt afmatning i økonomien og se stigende arbejdsløshed og stigende konkurser og tvangsauktioner," siger han til Newspaq.

Helge Pedersen understreger, at ikke mindst de faldende boligpriser betyder, at flere boligejere risikerer at blive teknisk insolvente i fremtiden. Desuden har vi ikke været gode nok til at spare op.

"Vi har haft en tendens til i perioder med opgangstider at leve over evne, hvilket vil sige, at den buffer, vi skulle have, når der kommer nedgangstider, ikke er tilstrækkelig stor i en række af de danske husholdninger," siger han.

Den manglende opsparing modsvares dog ifølge Helge Pedersen af, at regeringen til næste år giver skattelettelser samtidig med, at man ikke genindfører det særlige pensionsbidrag.

Det betyder, at danske familier rent faktisk får flere penge mellem hænderne næste år.

/Newspaq/

faktaboks