Tæt på verden: Stadig 165 millioner småbørn uden nærende mad

19. apr 2013, 11:11
UNICEF finder enorme fremskridt i ernæring for små børn i nogle lande, hvilket begrænser antallet med hæmmet vækst.

Hvert fjerde barn i verden har hæmmet vækst som følge af under- eller fejlernæring, oplyser FN's børneorganisation, UNICEF. Det er et fremskridt. Især babyer og småbørn bliver skadet af utilstrækkelig mad.

Skaderne kan være sygdomme, lav højde eller at klare sig dårligere i skole og kan følge dem livet igennem. Årsagerne starter allerede som fostre, hvis de ikke får nok kalorier, A-vitamin, jern og folinsyre.

Godt nyt

Nyhederne er ikke kun dårlige, idet UNICEF rapporterer om en markant reduktion i antallet af væksthæmmede børn med en tredjedel. Slutresultatet er dog, at 165 millioner børn på verdensplan får skader af utilstrækkelig ernæring.

De allerfleste af disse børn lever i Afrika syd for Sahara eller i Sydasien. I andre regioenr af verden, som Latinamerika, er antallet faldet med halvdelen eller mere end det. Og det er ikke kun de mere velhavende lande, der gør fremskridt.

Faktisk er der fundet en jordnøddebaseret behandling af svært underernærede børn, der ser ud til at virke. Opfundet af en fransk læge for 10 år siden er der håb for, at blandingen af nødder, mælk, olie, sukker, mineraler og vitaminer virker.

Der gøres noget

Den store hemmelighed er at sikre sig, at kvinder ammer deres nyfødte. Selv kvinder i sult- og tørkesituationer kan have nærende mælk. Mange lande som Indien, nepal og Etiopien arbejder aktivt med at lære befolkningen om det vigtige ved amning. I Vietnam har man netop forbudt reklamer for modermælk-erstatning og forlænget barselsfri for kvinder.

Andre lande forsøger sig med simpelt hen at betale kvinder for at købe god mad og amme deres egne børn. Den slags forsøg gøres i Sydafrika, Peru og Ecuador. Der pågår for tiden videnskabelige undersøgelser for at finde ud af, hvad der virker bedst.

I den modsatte ende af skalaen finder man Timor-Leste, Burundi, Niger og Madagascar, hvor over halvdelen af alle børn er hæmmet vækst. Værst i antal er det i Indien, hvor 48 procent af alle børn (61,7 millioner) under 5 har vækstproblemer.

At gøre en indsats for gravide og børn under 5 gør ikke hele arbejdet, understreges det. Der er stadig brug for ordentlig sundhedstjeneste resten af livet.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.