Stå først i kantinekøen og spar tre sygedage

11. nov 2010
De fleste har en totre sygedage hvert år, hvor de er blevet syge af noget, de har spist. Kantinen er en af grundene.

Jordbakterier, gammel mad og klamme håndaftryk fra kolleger, der smuttede på toilettet, før de gik i kantinen, men 'glemte' håndvasken.

Det er en del af menuen i kantinerne på arbejdspladserne. Og nogle gange ender maden med at sende dig i seng.

”Måske tror man, at det er en let influenza eller et maveonde, men i virkeligheden er man syg af sygdomsfremkaldende bakterier i maden. Jeg vil tro, at det for mange drejer sig om to-tre sygedage om året,” siger Michael René.

Han er lektor i fødevarevidenskab ved Metropol Ernærings- og sundhedsuddannelserne og forfatter til bogen ’Håndbog i Praktisk Hjælp’ om blandt andet hygiejne i køkkenet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs også: Kantinetjek: Det bliver du syg af

Læs også: Sådan kommer du rask fra kantinen

En kilde til sygedage er frokosten på arbejdet. Hvis du selv laver madpakke, er du selv herre over det meste. Men har I kantine, er der masser af grunde til, at du alligevel ender med at dele forkølelser og maveonder med dine kolleger - selv når der er har gjort et perfekt stykke arbejde i køkkenet.

Uvaskede hænder, spyt, brugte tallerkner og mad, der står fremme uden køl i flere timer er med til at sprede sygdomsfremkaldende bakterier, der kan give fødevarerelaterede sygdommene.

Vil man være helt sikker, er det bedste råd: Stå først i kantinekøen.

”Jo længere tid maden har stået fremme - jo større sandsynlighed for, at nogle har hostet i den, byttet rundt på skeerne, rørt ved maden, eller at maden bare er blevet dårlig af at stå. Alt det undgår du jo ved at komme, når kantinen åbner,” siger Michael René.