Sproglige råd til ansøgningen

18. aug 2008
Sådan formulerer du dig i ansøgningen.

Når arbejdsgiveren sidder med en bunke jobansøgninger foran sig, er der altid en minus og en plus bunke. Din opgave, når du sætter dig til tasterne for at fortælle om herlighederne ved netop dig som medarbejder, er at holde dig så længe i plus-bunken, at du bliver kaldt til samtale.

Tiden er for længst løbet fra de helt standardiserede indledninger som: 'Jeg har med stor interesse set opslaget' eller: 'Jeg tillader mig hermed'.

Derimod skal du lægge ud med at overbevise læseren om, at din faglighed matcher jobbet. Forklar helt konkret, hvorfor du har de rette faglige kvalifikationer. Ingen friske, sprælske indledninger kan skjule det, hvis ikke du har fagligheden på plads. Det er overflødigt at være alt for kæk, og du virker useriøs.

Hvis du klarer dig gennem første udskilning, er det længere nede i teksten, at den afgørende kamp, for at være en af de sidste i plus-bunken, skal stå.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I denne del af ansøgningen er det allervigtigste, at du aldrig påstår noget uden at bevise det.

I stedet for at skrive: 'Jeg er engageret, sjov, imødekommende og arbejdsom,' skal du vise, at du er engageret, sjov, imødekommende og arbejdssom.

For eksempel kan du i stedet for at fortælle, at du har humor, vise det ved at skrive: 'Humor har jeg intet af, jeg er tør som en vandmand.' Det overrumpler læseren, din ansøgning bliver husket og vigtigst af alt, så tror læseren på, at du er sjov. Hvis altså vedkommende kan lide den mere ironiske humor.

Og hvis man for eksempel søger et job som lærer, kan man i stedet for bare at påstå, at man er vild med børn skrive: 'Jeg har tidligere arbejdet med en masse skønne teenagere.'

På den måde bliver budskabet gemt i teksten. Og hemmeligheden er, at læseren selv skal føle, at han eller hun finder frem til alle dine kvaliteter i stedet for bare at tage dine påstande for gode varer.

faktaboks