Kiehn
For Kiehn Aagerup er hans 64 år ikke en hindring for at blive selvstændig. Foto: Privat

Selvstændig som 64-årig: 'Jeg har stadig lyst til at udvikle mig'

22. mar 2021, 06:09
Det er de færreste på 64 år, der tænker, at tiden er inde til et karriereskifte. Men for Kiehn Aagerup kunne tidspunktet ikke være bedre.

I en alder, hvor de fleste går og tæller ned til otiummet, har Kiehn Aagerup valgt at springe ud som selvstændig.

LÆS OGSÅ: Fra bankdirektør til vaffelbager: 'Jeg da haft fire fridage i år'

Efter et par års overvejelser startede han i november sin egen virksomhed 2GR.

Sideløbende med opstarten af virksomheden har han taget endnu et atypisk valg for en 64-årig. Han har nemlig sat sig på skolebænken for at tage en ny uddannelse, der skal ruste ham til livet uden fast lønindtægt.

Jeg kiggede mig i spejlet og spurgte, om jeg havde jeg lyst til at stoppe med at udvikle mig, og der var svaret nej
Kiehn Aagerup, iværksætter

Nogle vil mene, det er en sen alder at skifte karriere i?

- Det har de da sikkert ret i, lyder svaret fra Kiehn Aagerup. Men for ham var tidspunktet det helt rigtige.

- Der skulle ske noget nyt i mit liv. Jeg kiggede mig i spejlet og spurgte, om jeg havde jeg lyst til at stoppe med at udvikle mig, og der var svaret nej. Jeg synes også, det er en fordel, at jeg er knapt så hårdt spændt for økonomisk, som jeg var, da jeg var yngre; børnene er flyttet hjemmefra, og jeg og min kone har ikke de store udgifter.

Sparring og erfaring i ny uddannelse

Der var også andre omstændigheder, der havde indflydelse på, at tiden var inde til et skifte.

I efteråret blev Kiehn Aagerup opsagt fra sin stilling som konsulentformidler. Et arbejdsområde som han har beskæftiget sig med de seneste 15 år, og som også er det, han og partneren Flemming Hansen vil beskæftige sig med i deres nye virksomhed.

- Helt basalt vil vi købe og sælge it-konsulenter til virksomheder, der har brug for ekstra ekspertise inden for it-området, men som ikke ønsker at fastansætte. Det er en stor fordel, at vi har været i branchen i mange år, og begge har gode referencer at trække på. Jeg har længe haft følelsen af, at jeg gerne ville gøre tingene lidt anderledes. Blandt andet synes jeg, at der skulle tages mere hensyn til konsulenternes ønsker.

Omtrent samtidig med at 2GR begyndte at tage form, gjorde hans kone ham opmærksom på en ny iværksætteruddannelse, Startup Chapter, på DTU for lønmodtagere med mere end ti års erfaring på arbejdsmarkedet.

Uddannelsen gav mig det sidste puf, jeg trængte til.
Kiehn Aagerup, iværksætter

- Jeg deltog først på et webinar. Efterfølgende var der sessioner på DTU, hvor uddannelsen blev gennemgået. Jeg ville sikre mig, at det var noget, jeg kunne bruge, inden jeg gik i gang med uddannelsen.

Kiehn Aagerup har ikke fortrudt, at han har brugt 24.500 kroner på uddannelsen, der varer tre måneder.

- Især sparringen med de andre studerende har været gavnlig. De har blandt andet stillet mange spørgsmål til mit produkt. Jeg har hele tiden vidst, hvad jeg ville sælge, men jeg er blevet meget skarpere på modellen og har samtidig fået gjort formidlingen omkring produktet mere konkret.

- Jeg får selvfølgelig også en masse input fra underviserne, som har en masse praktisk erfaring, siger Kiehn Aagerup, der får undervisning cirka fem timer om ugen.

Sen succes

At starte virksomhed op i en sen alder er faktisk ikke så atypisk, som det kan lyde. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2007 1.937 personer over 55 år, som startede egen virksomhed. To år senere var det tal vokset med 17 procent til 2.258 personer.

Et studie, som DTU henviser til, viser, at det kan være en fordel med en stor portion erfaring, når man starter en virksomhed:

Det amerikanske analysebureau Census Bureau peger på, at ældre iværksættere er de mest succesfulde. I studiet fra 2018 er 2,7 millioner virksomheder blevet gennemgået, og konklusionerne viser, at en 50-årig stifter har dobbelt så stor chance for succes som en 30-årig.

LÆS OGSÅ: Gry skiftede tv-branchen ud med planteskole: 'Det føles aldrig som arbejde'

Kiehn Aagerups virksomhed er da også efter tre måneder mere end blot et CVR-rummer og en hjemmeside. Han og hans partner har allerede rammeaftaler med to virksomheder og kontrakt med ti konsulenter.  

- Uddannelsen gav mig det sidste puf, jeg trængte til. Jeg tror ikke på, vi havde haft den model for virksomheden, som vi har i dag, hvis jeg ikke havde deltaget.