Social dumping?: Spolitiker om 40 kr: Jeg bliver så arrig

18. dec 2013, 13:40
Mange har hidset sig op over, at Claus Hjort V ikke vil kalde en timeløn på 40 kroner for social dumping. Avisen.dk har spurgt beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen S, hvorfor det nu er så slemt.

Hvorfor er det et problem, at Claus Hjort ikke vil kalde 40 kroner i timen for social dumping?

"Alle ved jo at hvis vi begynder at give lønninger på 40 kroner i timen, så vil mange virksomheder forsøge at gå den vej. Jeg ved ikke, hvem der kan leve i Danmark for 40 kroner i timen? Kan Løkke eller Hjort leve for det? Vi vil komme til at skabe et skævt samfund som i Tyskland, hvor man har det, der hedder working poor (arbejdende fattige, red.), hvor man er nødt til at have to job for overhovedet at kunne eksistere. 40 kroner i timen ER social dumping - og det er fuldstændig vanvittigt."

Men hvorfor er det vanvittigt. Hjort henviser jo bare til, at det i Danmark ikke er forbudt, at arbejdsgiver og arbejdstager aftaler en bestemt løn?

"Det har han da fuldstændig ret i, og det er netop fordi vi respekterer den danske model, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere forhandler. Men hvis man vil kalde sit parti et moderne arbejderparti, som Venstre kalder sig, må man også tage afstand fra 40 kroner i timen, ellers taler man ikke lønmodtagernes sag. Det er det samme parti (Venstre, red.), der går ind for at begrænse konfliktretten, så lønmodtagerne ikke har noget våben og muligheden for at sige nej. Kan man så kalde sig et moderne arbejderparti, når man modarbejder lønmodtagerne?"

Men hvis nu begge parter er enige om, at det skal være 40 kroner i timen, og lønmodtageren også har nikket ja, så er det vel helt i orden?

"Den danske model, hvor man forhandler kollektive overenskomster er det, der har skabt den ro, vi har på det danske arbejdsmarked, hvor både lønmodtagere og arbejdsgivere er fleksible. Vi er et af de lande, der klarer sig bedst, netop fordi der er ro på arbejdsmarkedet. Prøv at forestille dig en uro, hvis der sidder 300 medarbejdere i en virksomhed, som hver især skal forhandle deres egen løn? Den danske model har skabt det arbejdsmarked. Venstre vil jo gerne være et arbejderparti, men så må man også bakke op om den danske model, ligesom erhvervslivet og arbejdsgiverne i øvrigt gør."

Vil det ikke være det letteste, at man bare politisk fastsatte en mindsteløn, så slap vi for diskussionen om social dumping?

"Nej, så går vi ind og binder parterne og ødelægger den solide model, vi har i dag. Det skal vi ikke blande os i. Arbejdsmarkedets parter er bedst til det og til at skabe ro på arbejdsmarkedet. Det er derfor, vi har det samfund, vi har i dag. 40 kroner i timen - jeg bliver så arrig.”