Spørg dig selv, hvorfor du arbejder?

30. sep 2009
Micheal Brandt ville redde liv, og han gik til pressen med kritik af et radiosystem fyldt med fejl. Det kostede jobbet som ambulanceredder.

En rutineudrykning, der burde have varet fem minutter, tog i stedet 21 minuntter. Michael Brandts ambulance fra Gentofte Brandvæsen blev i april 2007 sendt til en forkert adresse og ankom alt for sent til at redde en ældre mand med hjertestop. Brandvæsenets nye digitale radiosystem havde igen svigtet, og Michael Brandt var rasende.

”Efter den tur tænkte jeg, at nu kan det fanme være nok” fortæller han, og han skældte ud over radiosystemet svigt til sine chefer hjemme på Gentofte Brandstation. Det havde han og hans kolleger gjort før i løbet af det års tid, de havde kørt med den nye radio, men de følte, at de talte for døve ører.  

Historien om den fatale udrykning og det fejlfyldte Tetra-radiosystem bliver rullet op i DR-dokumentaren "Alarm 112 - er der nogen?", som bliver sendt på DR1 i aften klokken 20. Udsendelsen sætter spørgsmålstegn ved, om der kunne være reddet liv, hvis radio-kommunikationen havde fungeret uden fejl, men også ved Gentofte kommunes håndtering af hele sagen.

Efter dødsfaldet i april frikendte ledelsen radiosystemet og bebrejdede i stedet menneskelige fejl og uheldige omstændigheder, en forklaring, der gik stik imod Michaels Brandts oplevelser. Det fik ham til at stå frem i pressen med kritikken.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Til sidst var det ikke så svært," forklarer Michael Brandt.

"Man skal jo spørge sig selv, hvorfor man arbejder, og mit svar var, at jeg vil redde liv. Radiosystemet forhindrede mig i det, og jeg var nødt til at gøre noget," fortsætter han.

Ledelsen på brandstationen og på rådhuset så dog anderledes på sagen, og Michael Brandt blev kaldt til samtaler og møder og endte  med at blive bortvist fra sit arbejde for en mindre forseelse, der var helt almindelig blandt alle ansatte på brandstationen.

Efter 10 måneders bortvisning og et forsøg på at flytte Michael Brandt til et job som servicemedarbejder i en svømmehal blev han til sidst fyret. Kommunenes begrundelse var samarbejdsvanskeligheder, men Michael Brandt er ikke i tvivl om, at det var hans offentlige kritik af radiosystemet, der var den virkelige årsag.

"Det gik hurtigt op for mig, at det her ville de ikke acceptere, men som tiden gik, blev jeg overbevist om, at jeg ikke ville give op," siger han, selv om de år, som sagen har kørt, har været meget lange.

”Det er vigtigt, at det ikke ender med at blive hele ens identitet, at man ikke bare ender som ham den fyrede brandmand," siger Michale Brandt.

Han har gennem sin fagforening lagt sag an om uberettiget fyring, og den endelige afgørelse falder i slutningen af november.