Dagens Tip: Spis dig til mere energi

13. mar 2011, 06:00
Er du flad klokken 14, er der masser af hjælp at hente i kosten. Rigtig mad øger bådekoncentrationen og intelligensen.

"Det er helt vildt så meget energi, der er at hente i rigtig kost – og vand," siger energicoach, Gitte Koldtoft.

Hun giver her fem råd til, hvordan du spiser dig til et bedrejobliv.

1. Drik masser af vand

Har du hovedpine, når du går hjem fra jobbet, mangler du vand. Bare én procentvandmangel reducerer din ydeevne med 10 procent både mentalt og fysisk.

"Vand er et mirakeldrik. Ha' en halv liters dunk med dig, uanset hvor du er. Det erhelt vildt, så meget mere klare, folk er i hjernen, når de har fået vand nok," siger GitteKoldtoft, der i mange år har arbejdet som chef for kostvejledere i fitnesskæden SATS.

Det irriterende ved et stort vandforbrug er, at man skal tisse hele tiden. Til gengæld fårman flere pauser.

2. Spis masser af sund fedt

Hjernen består af 60 procent fedt, så den skal have fedt for at fungere. Men det er ikke Kærgården, vi taler om. Men derimod mandler, nødder, oliven og fiskeolie, der indeholder Omega 3 fedtsyrer.

"Hav et pilleglas med fiskeolietabletter på dit arbejde, og spis dem til hvert måltid.Mandler, nødder og oliven skal også stå fremme og spises som snack. Du bliver ikke fedaf det. Tværtimod stabiliserer det dit blodsukker, så du har energi hele dagen," siger GitteKoldtoft.

3. Undgå sukker

Sukker er det mest usunde, du kan indtage. Så undgå cola, kager og slik på jobbet. Detrøver din energi, uden at du får noget igen i form af vitaminer, mineraler eller fibre.- Sukker er hvid gift, siger energicoachen.

4. Få masser af bær hver dag

Bær, især blåbær, styrker hjernen. Det er derfor ikke tilfældigt, at blåbær ogsåkaldes 'brain berries'.

"De er fyldt med antioxidanter, de dræber de frie radikaler og det er dem, der skabersygdom. Det ideelle vil være at have en blender på arbejde, så man kan lave smoothies," siger Gitte Koldtoft.

5. Daglig dosis af H-vitamin

Humor er det bedste middel mod stress. Det er lige så vigtigt med et godt grin som attage sin daglige vitaminpille.

"At grine er et festfyrværkeri for dit indre. Det får os til at tænke klarere. Drop alt omlatterklubber. Bare hæng sjove vittigheder op på opslagstavlen, og grin med dine kolleger," siger Gitte Koldtoft.

5 gode kostråd

• Drik rigeligt med vand

• Spis sundt fedt

• Drop sukker

• Spis masser af bær

• Husk at grine