Spejderleder fortsatte trods mistanke om overgreb

19. aug 2020, 12:40
En spejderleder i Kalundborgs opland fik lov til at fortsætte sit virke i syv måneder, efter at han blev sigtet for blufærdighedskrænkelser mod en 13-årig spejderpige, skriver Nordvestnyt. .

Det var videoer med analsex mellem to mænd, dyresex mellem en orne og en mand og andet pornografisk materiale, som en mor til en 14-årig pige i januar 2019 opdagede, at hendes datter havde modtaget fra sin spejderleder en måned tidligere.

Ved at gå tilbage i Messenger-korrespondancen kunne hun hurtigt se, hvordan lederen, en lokal mand i 40’erne, havde indledt kontakten et halvt år tidligere efter en sommercamp, og at han derefter i flere måneder havde 'groomet' den dengang 13-årige pige med kommentarer som: 'Hvordan er din dag gået, søde?' og 'Jeg kunne godt tænke mig at se dig i en kjole'.

- Jeg bliver noget chokeret over, at der er så meget, forklarer hun i dag til Nordvestnyt, hvor det særligt er politiets efterfølgende håndtering af sagen, der undrer moren.

For selvom spejderlederen blev sigtet for blufærdighedskrænkelse af Midt- og Vestsjællands Politi i april 2019, underrettede politiet ikke spejderforeningen om den verserende sag.

Først da moren selv gik til spejderforeningen syv måneder senere, blev lederen suspenderet.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi i vores samfund kan have mennesker gående sammen med små børn, mens de er sigtet for blufærdighedskrænkelse, siger hun.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi forklarer kommunikationsrådgiver Martin Bjerregaard til Nordvestnyt, at det fra sag til sag beror på et skøn, om den sigtedes arbejdsgiver eller ungdomsklub skal underrettes allerede under efterforskningen. Og det har ikke været tilfældet i den pågældende sag:

- Når vi får sådanne anmeldelser, vurderer vi grovheden af den konkrete anmeldelse: Hvor stort er omfanget? Er der risiko for fortsat forbrydelse? Er der grundlag for varetægtsfængsling? Det er nogle af de faktorer, vi går ind og kigger på i samarbejde med en jurist.

Sagen skal for Retten i Holbæk torsdag, hvor der er rejst tiltale mod den lokale spejderleder. I den forbindelse har politiet underrettet Rigsadvokaten, der kan vælge at underrette spejderforeningen.rende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.