Spareforslag giver ringere kræftbehandling

18. sep 2013, 04:00
Sygeplejerskerne frygter dårligere behandling af kræftramte, hvis nyt lovforslag vedtages.

Sparekniven skal svinges over efteruddannelserne, og det går ud over behandlingen på de danske sygehuse.

Regeringen vil spare 120 millioner kroner på Statens Voksen Uddannelsesstøtte, der sikrer offentlige virksomheder refusion, når de sender sygeplejersker på efteruddannelse.

Det kan i værste fald betyde, at sygeplejersker ikke får vigtig ny viden, om blandt andet livstruende sygdomme som kræft, advarer Dansk Sygeplejeråd.

"Det er hovedet under armen! For hvis man ikke kommer på efteruddannelse, kan det medføre, at man ikke er i stand til at observere virkningerne af kemoterapi på den rigtige måde. I værste fald, betyder det jo, at patienter kan dø," siger næstformand, Dorte Stenberg.

I Dansk Folkeparti er man heller ikke begejstrede over lovforslaget:

"Jeg forstår slet ikke sammenhængen i, at man vil have et sundhedsvæsen i topklasse, og så samtidig spare efteruddannelsen væk. Det er da en fuldstændig forkert retning at gå," siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Hun er enig med Dansk Sygeplejeråd i, at kvaliteten af behandlingen vil blive ringere, hvis besparelsen bliver gennemført.

Det vil ikke ske, garanterer uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

"Sygeplejerskerne kan stadig få efteruddannelse fra deres arbejdsgivere. Så ambitionerne om, at vores sundhedspersonale hele tiden er opgraderet med den nyeste viden, står og falder ikke med, om der er støtte fra staten til efteruddannelse," siger han.

Rammer kommunernes budget

Men uden støtte fra staten, skal kommunerne og regionerne selv finde midlerne til at sende folk på efteruddannelse. Og disse penge vil ende med at blive fundet i personalenedskæringer, advarer Dansk Sygeplejeråd.

Og noget tyder på, at det vil blive svært for kommunerne og regionerne at finde penge til det i budgettet.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra FTF, der er hovedorganisation for blandt andet sygeplejerskerne, viser, at mange arbejdspladser indenfor det offentlige, i forvejen står med en økonomisk udfordring, når det kommer til efteruddannelse.

Hele 54 procent af 9.000 medlemmer svarer, at den største barriere for, at de ikke kan komme på efteruddannelse er, at der er for få penge til det på arbejdspladsen.

Danske regioner advarer

I Danske Regioner er man bekymret over regeringens besparelser på støtten:

”Det er bekymrende, at regeringen vil fjerne Statens Voksen Uddannelsesstøtte for sygeplejerskerne. Det kan få betydning for, hvor mange vi har mulighed for at sende af sted på efteruddannelse," siger Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hun vil nu se nærmere på, hvilke konkrete konsekvenser det får, hvis regeringen fjerner støtten.