Vesterhavet er populært - både blandt danske og udenlandske sommerhuskøbere. Derfor kommer du længere for pengene, hvis du leder på den modsatte kyst - eksempelvis i Sydøstjylland eller Nordøstjylland væk fra Skagen, viser analyse. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sådan sparer du millioner ved køb af sommerhus

22. maj 2020, 07:36
Der er store regionale forskelle på sommerhuspriserne. Hvis du udvider din søgning, kan du i nogle tilfælde slå både halve og hele millioner af købsprisen.

Der er rift om de danske sommerhuse, og derfor er priserne presset i vejret.

Men for mange vil der være store summer at spare, hvis de udvider søgningen til omkringliggende kommuner. Det viser en ny analyse fra Spar Nord med data fra Boligsiden.dk.

- Folk vil typisk ikke køre på tværs af landet for at komme i sommerhus, men det behøver man heller ikke. Alene ved at søge i andre områder af regionen, kan man spare millioner på købsprisen, siger cheføkonom Jens Nyholm.

Den største prisdifference findes i Region Midt. Jo tættere sommerhuset ligger på Aarhus, jo dyrere bliver det - og her ligger kvadratmeterprisen i snit på 37.000 kroner.

Hvis du i stedet kører til Struer, Lemvig eller Skive, ligger kvadratmeterprisen mellem 9000 og 11.000 kroner.

- Så i Aarhus-området betaler du let to-tre millioner for et feriehus, mens du i regionens yderkommuner sagtens kan få et til en million eller mindre, konstaterer Jens Nyholm.

I Region Syd er det Fanø, Middelfart og Vejle, som er dyrest. Her ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris omkring 20.000 kroner.

- Hvis du derimod kigger mod Sønderborg, Langeland og dele af det sydfynske øhav, kan du få sommerhus til halvdelen af prisen, siger Jens Nyholm.

På Sjælland er billedet mere blandet, fortæller Carlos Villaro Lassen, som er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

- De sommerhuse, som ligger tæt på København, har næsten altid haft en stor interesse. Men på Sydsjælland og omkring Møn har der længe været nogle uopdagede områder på sommerhuslandkortet, siger han.

Derfor kan du typisk komme længere for pengene i den sydlige del af regionen. I Guldborgsund og Lolland Kommune ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for eksempel på omkring 10.000 kroner.

- Det er halv pris af, hvad det koster at købe sommerhus i klassiske sjællandske sommerhusområder som Stevns og Odsherred, siger Jens Nyholm.

Du skal heller ikke afskrive Nordsjælland, selv om området har ry for at være i den dyre ende.

Eksempelvis kommer du langt for pengene i hovedstadens billigste sommerhuskommune: Frederikssund. Her er kvadratmeterprisen 12.000 kroner - altså en tredjedel af de dyreste sommerhusområder på nordkysten.

- Så igen kan du spare rigtig meget, alene ved at udvide søgefeltet og indgå nogle kompromisser omkring beliggenheden, siger Jens Nyholm.

Bornholm er et andet bud. Næstefter Frederikssund får du her de billigste sommerhuse i Region Hovedstaden til en kvadratmeterpris på 15.000 kroner.

- Bornholm er helt klart et udviklingsområde, og vi har allerede har set en øget interesse. Det skyldes blandt andet, at man har sat færgetaksterne ned, så rejsen er blevet billigere, siger Carlos Villaro Lassen.

/ritzau fokus/