Tæt på verden: Spær HIVsmittede inde

2. feb 2011, 22:30
Minister i Kenya vil spærre HIVsmittede inde. I isolation kan de ikke smitte andre, siger hun.

AIDS-aktivister raser over udtalelser fra en keyniansk minister, der er ansvarlig for særlige programmer som AIDS bekæmpelse i landet.

Forleden sagde Esther Murugi på et møde med andre medlemmer af parlamentet:

”Se på Fidel Castro. I hans velmagtsdage som Cubas leder spærrede han folk inde, når de blev testet positiv for HIV og AIDS. Så undgår man at virusen spredes. Jeg ved ikke, om vi skal gøre noget så drastisk, men nogle gange tænker jeg, at måske skulle vi spærre alle dem, der er syge inde”.

Se video

Der er 1.5 millioner HIV-positive mennesker i Kenya. Det vil sige, at seks ud af 100 kenyanere skulle spærres inde, hvis forslaget kom igennem. 

Giv undskyldning eller gå af

Ministerens udtalelser er fuldstændigt uansvarlige, siger Nelson Otwoma. Han er koordinator i netværket for folk, der lever med HIV/AIDS i Kenya.

”Udover at krænke folks rettigheder, skaber sådan et forslag stigmatisering. Også selv om det ikke gennemføres,” siger Otwoma til IRIN/PlusNews.

Aktivisterne kræver en offentlig undskyldning til alle borgere med HIV ellers må hun gå af, lyder det.

Minister Murugi forklarer i en sms til IRIN/PlusNews, at hun blot gav eksempler på, hvad det er gjort andre steder og spekulerede på, om ”vi kunne opnå noget ved at prøve det samme i Kenya”.

Tolerance overfor HIV-smittede

Som mange andre lande i Afrika, har Kenya i de seneste år gjort meget for at undgå at stigmatisere smittede mennesker. Men det tager tid.

En undersøgelse i 2010 viste, at et flertal af de adspurgte i tre kenyanske distrikter mente, at folk med HIV fortjener at være smittede som en straf for umoralsk adfærd.

Esther Murugi var allerede i stormvejr sidste år, da hun udtrykte sin tolerance overfor mænd, der har sex med mænd. Dengang blev hun dog rost af AIDS-aktivister.

Afrika syd for Sahara er allerhårdest ramt af HIV/AIDS med 22,4 millioner smittede. To ud af tre smittede i verden lever her.

HIV-politik i Kenya

Se video

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.