Sover syv rumænere her?

11. nov 2009
Sover syv rumænske håndværkere her? Taler de tysk? Hvad tjener de? Ingen tør svare, men snart kommer myndighederne på besøg.

"Det her lugter langt væk."

Rasmus Gunnarson, næstformand i Malernes Fagforening i København var ikke imponeret over de forhold, som en endnu ukendt arbejdsgiver bød et rumænsk håndværkersjak.

Onsdag morgen skulle de syv groggy rumænere fortsætte arbejdet med at totalrenovere en erhvervsejendom i Valby ved København, da Rasmus Gunnarson sammen med murersvenden Kasper dukkede uanmeldt op for at tjekke løn- og arbejdsvilkår.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Besøg på 320 byggepladser

Aktionen var iværksat af Byggefagenes Samvirke, der i løbet af formiddagen inspicerede 320 københavnske byggepladser for at undersøge i hvilket omfang østeuropæiske håndværkere bor under kummerlige kår og arbejder for ussel mammon og dermed skaber ulig konkurrence til organiserede danske håndværkere.

Når Rasmus Gunnarson sagde, at det lugtede langt væk, var det med henvisning til det syndige rod og den manglende sikkerhed, der prægede stilladset og adgangsvejene til byggepladsen.

Kig indenfor

"Tjow, I må da godt kigge indenfor, men de kan hverken dansk, tysk eller engelsk," sagde byggepladsens danske sjakbajs Kristian Pedersen, der kom ud for at se, hvem der var på inspektion.

Han vidste hverken, hvor håndværkersjakket var indlogeret eller hvad de tjente.

Men noget kunne tyde på, at det storrygende håndværkersjak var indlogeret under trange kår indenfor. Her lugtede det ikke godt, bogstaveligt talt.

Bamser og vækkeure

I en frokoststue var der redt op med tæppe og hovedpude, i små værelser ude bagved ligeså. Og personlige effekter som bamser, vækkeure og merchandise for rumænske fodboldklubber havde indfundet sig på sjakkets arbejdsplads.

"Sover du her?" spurgte Avisen.dk’s udsendte medarbejder på tysk en ung rumænsk herre.

"Ich rede leider kein deutsch, dänisch oder englisch," forklarede han på et ellers udmærket tysk. Han talte hverken tysk, dansk eller engelsk, lod han forstå.

Måbende mænd

"Det her er altså kummerligt. Hvordan kan du byde dem det?"

Det spørgsmål stillede Rasmus Gunnarson sjakbajs Kristian Pedersen, mens han pegede på mændene, der forekom en smule måbende og forskrækkede over besøget.

"Og samtidig undergrave dine kollegaer og de rimelige løn- og arbejdsvilkår, som vi har opnået?" tilføjede Rasmus Gunnarson.

"Jeg har da også sovet i en skurvogn engang," svarede Kristian Pedersen.

Omgående indgreb

Udenfor gjorde Rasmus Gunnarson de noter klar, der skal overbringes til kommunen, Arbejdstilsynet, Skat og andre myndigheder, som han mener omgående må gribe ind og aflægge besøg på adressen.

"Det er rystende. For mig at se ligner det grov udnyttelse af fattige rumænere. De arbejder og bor tilsyneladende under uværdige vilkår," sagde han.

"Jeg er kraftedme stolt af jer," sagde Harald Børsting, formand for LO, en hovedorganisation for fagforeninger, da 200 fortrinsvis danske bygningshåndværkere og fagforeningsfolk ved 13-tiden mødtes for at evaluere aktionen.

Fra domiciler til private

De enedes om, at det ikke kun var under den økonomiske optur, at tyske og østeuropæiske håndværkere i et helt urimeligt omfang gav unfair konkurrence til danske kollegaer.

Østarbejderne er her fortsat. Ikke længere på store domicilbyggerier, men ude hos private og på mindre renoveringsenterpriser rundt omkring, lød konklusionen.

"uantageligt og afskyeligt"

"Det, der er blevet afsløret i dag, er helt uantageligt, afskyeligt og hører ikke hjemme på det danske arbejdsmarked," sagde Harald Børsting om nogle af de forhold, som aktionen afslørede.

Derfor opfordrede han de øvrige faglige hovedorganisationer til at hjælpe med at presse regeringen og arbejdsgiverorganisationer til at skabe bedre regler.

"Polakkerne og de øvrige østarbejdere er velkommne, vi er solidariske med dem, men de skal behandles ordentligt, så vi får en fair konkurrence," sagde Harald Børsting.

Fakta om aktionen
  • 420 håndværkersvende, heraf 201 polske, 74 tyske og 145 andre nationaliteter, blev besøgt på 320 byggepladser.
  • De blev aflønnet med mellem 35 kr. i time og 275 kr. Arbejdstiden lå mellem normale 37 timer og 70 timer om ugen.
  • 82 overnattede på byggepladsen, mens 37 svende oplyste, at de var indkvarteret med flere på samme værelse.