Sosuer er for tykke men de er ligeglade

14. aug 2010
For mange sosuer er tykke. Det bliver dyrt for samfundet, siger pensionsselskab.

Hver femte social- og sundhedsassistent er for tyk. Men kun få har lyst til at ændre deres usunde livsstil.

Det viser en ny undersøgelse af 232 FOA-medlemmer fra pensions-selskabet PenSam.

Hver femte er så tyk, at personen har en BMI på over 30. Normalen er 18-25. Kun 7 procent har lyst til at ændre kosten, og kun 16 procent drømmer om at motionere mere.

"Tallene overrasker mig ikke. De svarer meget godt til det billede, vi har. Det er et alvorligt problem, der har alvorlige konsekvenser for den enkelte og samfundet. Det skal der gøres noget ved," siger formanden for FOA, Dennis Kristensen.

Bliver invalide

Han påpeger, at konsekvensen af sosu'ernes dårlige livsstil har været, at de oftere bliver invalide, syge og dør tidligere end andre faggrupper.

Det koster dyrt for både samfundet, arbejdsgiveren, pensionsselskaberne og den enkelte. Derfor er det i alles interesse, at sosu'erne bliver motiveret til at træffe nogle sundere valg.

Sådan lyder meldingen fra sosu'ernes pensionsselskab PenSam, der bl.a. udbetaler penge, når sosu'erne bliver syge eller invalide.

Koster dyrt

"Hvis problemet er overvægt, er det den enkeltes eget ansvar, men det er et fælles ansvar at skabe bedre betingelser for at tabe sig og holde formen. Og arbejdspladsen er et godt sted at starte," siger Helen Kobæk, der er direktør i PenSam.

Ifølge et PenSam-projekt på Odense Hospital kan arbejdspladserne gøre meget for at fremme deres ansattes sundhed.

Chefen skal tage ansvar

"Jobbet er en væsentlig del af vores liv. Her former vi mange vaner og holdninger. Derfor bør arbejdsgiveren give de ansatte mulighed for sunde valg," lyder det fra Helen Kobæk.

Hun påpeger, at det betyder mere end salat til frokost, motionscykler og tobakforbud. Arbejdsmiljø og sociale relationer skal også i højsædet.

Om sosu'ers livsstil

Undersøgelsen er lavet af rådgivningsfirmaet Novalis på vegne af PenSam af 232 FOA-medlemmer (sosu-assistenter og voksenpædagoger) med et spørgeskema i juni 2010:

  • 20 procent havde en BMI på over 30. 7 procent var motiverede for at ændre kostvaner.
  • 32 procent røg. 73 procent var motiveret for at ændre rygevaner.
  • 34 procent drak ofte mere end 5 genstande ved en enkelt lejlighed. 16 procent var motiveret for at ændre alkoholvaner.
  • 47 procent dyrker ingen motion med  høj intensitet flere gange om ugen. 16 procent var motiveret for at ændre motionsvaner.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her