Helle Hansen er ved at få afklaret, om hun kan donere en nyre til manden Niels Ove, der lider af flere kroniske sygdomme. Hun frygter at smitte ham med corona. Foto: Privat.

Sosuen Helle frygter at smitte sin syge mand: ”Rædselsfuldt at gå på arbejde”

12. maj, 11:15
Som hustru til en kroniker, er Helle Hansen bange for at tage coronavirus med hjem fra sit job i hjemmeplejen. Hun kan ikke få lønkompensation, så nu går hun på arbejde med ondt i maven.

Almindeligvis er den 45-årige sosu-assistent Helle Hansen glad for sit arbejde som nattevagt under hjemmeplejen i Odense Kommune.

Men i øjeblikket møder hun på arbejde med en helt forkert følelse i kroppen. Den nagende fornemmelse af, at noget er helt forkert, starter allerede flere timer inden, en vagt begynder.

- Det har simpelthen været rædselsfuldt at gå på arbejde for at sige det ærligt, siger hun til A4 Arbejdsmiljø.

Hendes 52-årige mand Niels Ove lider af cystisk fibrose og fik dobbelt lungetransplantation i 2013 og får immunhæmmende medicin for ikke at afstøde de fremmede lunger. Han har også kronisk nyresvigt og er på venteliste til at få en ny nyre. Oveni har han type 1 diabetes.

Hans udsatte helbred gør, at han kan få svært ved at overleve, hvis han bliver smittet med coronavirusset. Derfor er han også en af de personer, som sundhedsmyndighederne vurderer til at være i en særlig risikogruppe under covid-19-pandemien. 

Den kendsgerning er Helle Hansen smerteligt bevidst om. Men mens hendes mand er hjemsendt fra sit job i en beskyttet stilling, er hun nødt til fortsat at møde op på arbejde. Det vil have for store økonomiske konsekvenser for ægteparret, hvis hun er nødt til at sige sit job op, forklarer hun.

- Men jeg frygter at få noget med hjem, som kan smitte ham. Jeg ville slet ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg, fordi jeg skulle passe et arbejde, blev medskyldig i, at han bliver smittet og måske ikke overlever det, siger Helle Hansen.

Mange skal træffe svære valg

Hun er ikke den eneste pårørende, der lige nu står i dilemmaet mellem at skulle beholde sin løn eller risikere at bringe smitte med hjem til et familiemedlem, der har en kronisk sygdom.

LÆS OGSÅ: Danskere i risikogruppe: - Skal vælge mellem deres job og helbred

For over tre uger siden blev det besluttet af regeringen og Folketingets øvrige partier, at der skal afsætte 200 millioner kroner til, at personer i risikogrupper kan tilgodeses under sundhedskrisen. Men Folketinget er endnu ikke kommet frem til en løsning på, hvordan hjælpen skal gives og fordeles. 

De sundhedsfaglige anbefalinger, som Helle Hansen har fået, har derimod været helt klare.

- I starten, da alt det her brød ud, ringede vi blandt andet til Sundhedsstyrelsens coronahotline, og der var de ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg ikke måtte arbejde. Vi har også snakket med afsnittet for cystisk fibrose, og de var heller ikke et sekund i tvivl. Deres anbefaling var faktisk, at jeg flyttede ud, fortæller hun.

Efter nøje overvejelser blev parret dog enige om, at hun skulle blive i deres fælles hus. Både fordi det ville være en udgift med to husholdninger, og så ville det være for psykisk hårdt for Niels Ove at være totalt isoleret i huset, da han i forvejen ikke ser andre end sin kone og deres voksne børn på afstand i haven.

På baggrund af de lægefaglige råd har Helle Hansen været i tæt dialog med sin ledelse om, hvordan hun bedst har kunnet minimere risikoen for at blive smittet med coronavirusset.

Blev afskærmet i starten

Hendes arbejdsgiver, Odense Kommune, gav hende i krisens første tre uger lov til at sidde på en kontor, hvor hun i løbet af natten skulle modtage nødkald fra borgere. I de uger var hun helt skærmet fra fysisk kontakt med kolleger og borgere.

Men forrige mandag ringede hendes chef med den besked, hun havde gruet for.

- Nu så det ud til, at smittetrykket var lavt, så de var nødt til at kalde mig tilbage på arbejde. Min arbejdsgiver har jo på intet tidspunkt fået kompensation for, at jeg sad på kontoret, mens de samtidig skulle indkalde en vikar som afløser for mig, siger Helle Hansen.

- Hvad mine chefer har gjort, kan jeg kun tage hatten af for, tilføjer hun.

Venter på politisk udmelding

Thorkild Olesen, som er formand for Danske Handicaporganisationer, kalder det umenneskeligt, at folk skal vælge imellem at risikere at gøre deres pårørende syge eller fortsat at have et arbejde.

- Udfordringen er, hvis man ikke kan planlægge sit job efter, at man ikke kommer i berøring med mennesker, der kan være smittet med corona, risikerer man at tage sygdommen med hjem til en, der ikke kan tåle det, siger han.

Han oplever, at problematikken bliver politisk syltet.

- Der er fundet så mange løsninger i den her krise for så mange andre mennesker, og så skal det her tage fire uger, siger han.

Helle Hansen venter også utålmodigt på, at der findes en løsning. Hun håber, at hun bliver en af dem, der kan blive sendt hjem med løn, når der ligger en model klar.

- Hvis jeg får lønkompensation, vil det betyde, at jeg ikke behøver at være bange for at have noget med hjem. Så kan vi få en så normal hverdag som overhovedet mulig i vores eget lille rækkehus. Det har vi slet ikke nu. Vi bor da godt nok under samme tag, men vi lever adskilt alligevel, siger hun.

LÆS OGSÅ: Forhandlinger slut: Ingen fuld genåbning af Arbejdstilsynet med det samme

Parret tager alle de forholdsregler, de kan. Helle Hansen klæder om på arbejdet, og når hun kommer hjem går hun direkte i bad og spritter de håndtag af, som hun rør. De sover også i hver sit soveværelse for tiden.

Umuligt at vide sig sikker på jobbet

Men på arbejdet er det umuligt at gardere sig helt mod smitte.

- Jeg kører jo ud på mange af de her nødkald, hvor jeg ikke altid ved, hvad jeg kommer ud til. Jeg kan komme ud til en, der skal på wc, men det kan ligeså godt være en, der har feber eller vejrtrækningsproblemer, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: DSB i kovending: Nu må ansatte bære mundbind

Og det er netop den usikkerhed, der gør hende skidt tilpas både før og under vagterne.

- Det spøger sådan i hovedet på mig, at vi har haft et rigtig langt forløb med hans lungetransplantation. Det har været så hårdt, og nu skal vi så igennem endnu et forløb med en nyretransplantation. Men den her corona kan ende med at være det, der tager livet af ham, siger Helle Hansen.