Social- og sundhedshjælper Tina Kilde Johansen ønskede fuld tid, men kunne kun blive ansat på deltid med mulighed for ekstravagter. Det fik konsekvenser, da hun blev syg. Foto: Privatfoto

Sosu-Tina fik nej til fuld tid: Fik store konsekvenser, da hun blev syg

19. aug 2019, 05:30
Da 27-årige Tina kom ud for en ulykke og blev sygemeldt, fik hun problemer, fordi hun kun var ansat på deltid, selvom hun reelt arbejdede fuld tid.

Selvom Tina Kilde Johansen arbejdede tæt på fuld tid som social- og sundhedshjælper, var hun på papiret kun ansat til 20 timer om ugen. Resten af arbejdstiden var i form af ekstravagter, for der manglede altid hænder på det bosted, hvor hun arbejdede.

Læs også: Sygemeldt jyde sikrer sig syv millioner: "Som sendt fra himlen"

Det fik konsekvenser, da Tina Kilde Johansen efter en privat ulykke røg på sygedagpenge og pludselig måtte klare sig for 5.500 kroner om måneden. Kommunen tog nemlig udgangspunkt i hendes officielle arbejdstid, og derfor fik hun nedsat sygedagpengeydelsen.

- Det var et helvede at skulle bøvle med at overbevise kommunen om, at jeg faktisk havde arbejdet meget mere, end det der stod på papiret. Samtidig skulle jeg selv betale for at bo på et rehabiliteringscenter ved siden af min husleje, så det hang slet ikke sammen økonomisk, siger Tina Kilde Johansen til A4 Nu.

Blev holdt hen af chefen

Den 27-årige midtjyde er langt fra den eneste. Ansatte på deltid, som supplerer op med ekstravagter, risikerer nemlig at komme i klemme, hvis de bliver syge eller skal på barsel, fordi de kun får løn eller sygedagpenge svarende til den arbejdstid, de er ansat til.  Det tænker mange ikke over, før de står i situationen, lyder det fra fagforbundet FOAs social- og sundhedssektor, hvor den type ansættelse ikke er ualmindelig.

Tina Kilde Johansen, som bor i Herning, har altid arbejdet fuld tid og var også fuldtidsforsikret i sin a-kasse.

Da hun blev ansat i et vikariat på bostedet Holmehusene i Ringkøbing, fik hun også besked på, at hun kunne få timer svarende til fuld tid, men at de indtil videre kun kunne ansætte hende i en 20-timers stilling.

- Jeg blev lidt mellem linjerne lovet en fastansættelse på fuld tid, men når jeg spurgte efter det, blev jeg holdt hen, eller jeg fik at vide, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi jeg kun var hjælper og ikke assistent, fortæller hun til A4 Nu.

Bostedet for senhjerneskadede borgere var en dejlig arbejdsplads, men det var også hårdt og stressende arbejde med meget sygefravær. Derfor var der mulighed for mange ekstravagter, så hun ofte arbejdede tæt på fuld tid og i nogle uger mere. Og vikariatet blev også forlænget, fortæller Tina Kilde Johansen.

Brækket bækken og kæmpebøvl

Hun havde faktisk aftalt med sin tillidsrepræsentant at tage fat i lederen for at gøre opmærksom på, at hun ifølge overenskomsten havde ret til at få sat sin arbejdstid op. Det nåede hun dog ikke, før hun i december sidste år privat kom ud for en ulykke, hvor hun brækkede den ene arm og bækkenet, og fik knust begge hæle.

Da hendes vikariat udløb, kom hun på sygedagpenge og opdagede, at chefen kun havde indberettet den arbejdstid, hun var ansat til, og ikke den hun reelt havde.

Derfor fik hun kun udbetalt en brøkdel af sygedagpengene, hvilket ikke engang var nok til at dække husleje og rehabiliteringscenter.

Heldigvis havde hun sparet lidt op fra tidligere lønninger, og efter flere måneders tovtrækkeri med kommunen, hvor hun skulle sende dokumentation, ringe og maile med forskellige folk, justerede kommunen hendes sygedagpengeydelse.

- Hvis min arbejdsgiver bare havde indberettet, at jeg havde haft flere timer, end jeg var ansat til, havde jeg ikke haft det kæmpebøvl. Det var hårdt og træls at skulle bekymre mig om, mens jeg var syg. Jeg var heldig, at jeg fik hjælp af min mor til det, siger hun.

"Det er dér, man bliver skoldet"

FOA Hernings a-kasse forsøger nu at hjælpe Tina Kilde Johansen med også at få talt tillæg med i udregningen af sygedagpengene. Problemstillingen er velkendt, siger FOA Herning til A4 Nu.

- Det er ikke en ualmindelig situation. Mange medarbejdere er ikke opmærksomme på, at de kan få problemer, hvis de bliver syge eller gravide, og deres timeantal ikke stemmer overens med de faktiske forhold. Derfor forsøger vi at oplyse om det, siger Marianne H. Christensen, som er afdelingsleder for FOA Herning, til A4 Nu.

- Hvis man er ansat til 20 timer og bliver syg, får man jo kun løn for 20 timer. Alle de ekstravagter, man står til at tage, bliver jo bare fjernet fra planen. Det er dér, man bliver skoldet, fortsætter hun.

A4 Nu har været i kontakt bostedet Holmehusenes leder, men denne er først tiltrådt for nyligt, og havde derfor ikke noget med forløbet omkring Tina Kilde Johansens ansættelse at gøre. A4 Nu har også været i kontakt med Ringkøbing-Skjern kommunes områdeleder for social- og sundhedsområdet, Vibeke Drachmann, hvor bostedet hører under. Hun oplyser, at kommunen ikke må udtale sig om sagen, da der er tavshedspligt om personalesager.