En 90-årig borger døde på grund af forgiftning tilbage i 2017. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Sosu-assistent skal betale 10.000 kr. for kvindes død: 'Hun har fået straf nok'

6. jun 2020, 09:09
En social og-sundhedsassistent kom til at give en ældre borger en forkert dosis medicin. Det fik fatale konsekvenser for borgeren, der døde af forgiftning. Det er ikke første gang, at det sker, men i FOA afviser man, at de ansatte ikke lever op til deres ansvar. Fejl er derimod en konsekvens af en stresset hverdag, siger sektorformand.

Det fik alvorlige konsekvenser, da en ung social- og sundhedsassistent ved en fejl gav en 90-årig kvinde for meget af det lægeordinerede gigtpræparat Methotrexat.

Den 90-årige kvinde døde, og den dengang 22-årige social- og sundhedsassistent blev tiltalt for uagtsomt manddrab.

LÆS OGSÅ: Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Siden blev tiltalen trukket tilbage, fordi sosu-assistentens forsvarer havde held til at få iværksat yderligere efterforskning, og det endte med at betyde, at anklagemyndigheden opgav tiltalen for uagtsomt manddrab. Den 14. maj blev social- og sundhedsassistenten i stedet idømt en bøde på 10.000 kroner.

Hos FOA, der er fagforening for cirka 70.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, mener sektorformand for Social-Sundhed Torben Klitmøller Hollmann, at det er problematisk at straffe medarbejderen.

Man ville aldrig sætte spørgsmålstegn ved, om en sygeplejerske kan leve op til ansvaret med medicinhåndtering. Der er ingen forskel på social- og sundhedsassistenter og sygeplejerskernes uddannelse på det her område
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, Social-Sundhed i FOA

- Det er meget groft, at hun var tiltalt for uagtsom manddrab. Hun har fået straf nok. Hun har begået en fejl, ligesom en bager kan begå fejl, når han bager wienerbrød. Forskellen er bare, at det her har de værste menneskelige konsekvenser. Jeg har selv været ansat i ældreplejen, og jeg kan lige forestille mig, hvad der er sket. Hun har haft travlt med at dosere medicinen i de her doseringsæsker, og så er hun blevet forstyrret i sit arbejde, og har derfor ikke haft tid til at kontrollere, at hun har givet den rigtige mængde, siger sektorformanden.  

Det var i august 2017, at den unge kvinde ved et hjemmebesøg i Nykøbing Falster skulle give den ældre kvinde det lægeordinerede præparat Methotrexat i doseringsæsker til hver af ugens dage i 14 dage frem.

Lægen havde ordineret 3 tabletter a 2,5 gram ugentligt, men sosu-assistenten kom til at dosere 3 tabletter dagligt af den farlige medicin, der kan være dødelig ved overdosering.

Det er højpotent

- Det her er et præparat, det er så højpotent i de forkerte mængder. Både speciallæger og sygeplejerske har begået fejl ved netop det her præparat.

Ifølge B.T viser en opgørelse fra Patienterstatningen, at i årene 1997-2018 havde fejldosering af netop det højrisikable Methotrexat udløst erstatning i 17 sager. Heraf var 12 endt med dødsfald. I 10 af sagerne var fejldoseringen sket i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Seks sager fandt sted på et hospital, og i en af sagerne skete skaden hos en speciallæge.

Det er langt fra første gang, at en social- og sundhedsassistent bliver dømt for forkert medicinhåndtering. For et år siden blev en ansat på et bosted i Odense fyret efter, at en psykisk syg beboere døde af forgiftning.

Og tilbage i 2015 blev to social- og sundhedsassistenter dømt for uagtsomt manddrab, da de havde givet en ældre borger smertestillende piller opløst i saltvand intravenøst.  

Torben Klitmøller Hollmann, har social- og sundhedsassistenter et for stort ansvar?

- Man ville aldrig sætte spørgsmålstegn ved, om en sygeplejerske kan leve op til ansvaret med medicinhåndtering. Der er ingen forskel på social- og sundhedsassistenter og sygeplejerskernes uddannelse på det område. Men de har for travlt. Vi hører om social- og sundhedsassistenter, der har op til 20 besøg på en vagt. Hvis man bliver fyret og dømt for at lave fejl på sit arbejde, så risikerer vi en lukkethedskultur, hvor man ikke tør indrømme, at man begår fejl, og så kan vi ikke lære af det.

Hvordan kan man løse problemet?

LÆS OGSÅ: Lærere om ny million-aftale: De falder på et meget tørt sted

- Man skal ansætte flere, og så skal området prioriteres økonomisk, så det bliver mere attraktivt at være social- og sundhedsassistent. Det bliver i hvert flad ikke mere attraktivt, når man bliver dømt for at begå fejl, siger han.