Sort rengøring vil koste Holtefamilie dyrt

18. nov 2009
Holtefamilie anklaget for at bruge illegal hushjælp. Højesteret behandler sagen i dag. 10 andre familier kan ryge med.

Et par timers billig rengøring af en sød og flittig udlænding kan fremover blive en særdeles dyr fornøjelse.

Det har en familie fra Holte i Nordsjælland måttet sande, efter de igennem et halvt år havde hyret en tidligere au pair pige fra Filippinerne, der opholdt sig ulovligt i landet, til tre timers rengøring om ugen.

Sag mod 10 familier på vej

Familien var ikke alene om at udnytte den billige, men ulovlige arbejdskraft. I alt har 11 familier i Nordsjælland gjort brug af de to filippinske piger. Og efter afgørelsen i Højesteret vil sagerne mod de andre familier også komme for retten.

Byretten i Lyngby idømte familien fra Holte en bøde på 30.000 kroner, men det mente anklageren var i underkanten.

"Størrelsen på bøden er principiel, fordi det er den første sag mod private, der ansætter udlændinge uden lovligt ophold," fortæller Susanne Kjølhede, som er anklager ved Nordsjællands Politi og førte sagen ved byretten.

Sagen blev anket, og Østre Landsret fordoblede bøden til 60.000 kroner. En af de tre landsdommere mente faktisk, at bøden burde være 120.000 kroner. Og nu er den endt i landets øverste retsinstans - Højesteret, der har indledt sagen i dag. Dommen falder onsdag den 25. november.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sagen er principiel

De voldsomme bøder er resultat af den seneste stramning af udlændingeloven, som går hårdt efter arbejdsgivere, der hyrer udlændinge uden arbejdstilladelse.

”Bødestraffen er fastsat til 20.000 kroner per påbegyndt måned, hvor udlændingen arbejder,” siger Susanne Kjølhede.

Hun forklarer, at loven fortrinsvist er rettet mod virksomheder, som bruger illegale indvandrere på fuld tid, og at sagen derfor er principiel, fordi familien ikke er professionel arbejdsgiver og kvinden kun arbejdede få timer om ugen.

Kun toppen af isbjerget

Det er umuligt at sætte præcise tal på, hvor mange udlændinge, der arbejder illegalt i Danmark.

"De bedste officielle tal tyder på, at der er mellem 1000 og 5000 illegale indvandrere i Danmark, men det er kun toppen af isbjerget," siger Shahamak Rezaei. Han er lektor ved institut for samfund og globalisering på RUC og ekspert i illegal indvandring.

Han peger på, at de officielle tal kun bygger på de illegale indvandrere, der bliver fundet af for eksempel politiet.

Fik et anonymt tip

Sagen mod Holte-familien startede med et anonymt tip om illegale indvandrere. Da politiet mødte op for at undersøge sagen, fandt de to unge filippinske kvinder, som var blevet illegalt i Danmark, efter deres au pair-kontrakt var udløbet.

Det stod hurtigt klart, at kvinderne havde levet af sort rengøring, og på en køretur med politiet rundt i Nordsjælland, udpegede de to kvinder 11 huse, hvor de havde gjort rent.

De to filippinske kvinder er udvist af Danmark.

 

Hvor mange er de?

Fra 1999 til 2008 steg antallet af au pair-piger i Danmark fra 528 til 2937.

Af de 2937 var de 2163 fra Filippinerne. Det er hundrede gange flere end i 1999, hvor kun 21 var filippinere.

Den nyeste forskning på området viser, at der er flere hundrede tidligere au pair-piger, der arbejder illegalt i Danmark.