Det er umuligt at forestille sig København som ren og grøn by, hvis Teknik- og Miljøforvaltningen beslutter at skære 60 job væk, mener fællestillidsrepræsentant Rasmus Bredde. Foto: Privat foto.

60 ansatte risikerer fyreseddel: Nu afgøres deres skæbne

19. aug 2019
Effektiviseringer i Københavns Kommune kan koste hver sjette renovationsarbejder deres job. Folk er meget bekymrede, siger fællestillidsrepræsentant Rasmus Bredde.

Der er en trykket stemning blandt de 385 specialarbejdere og gartnere i Københavns kommune, der hver dag sørger for at tømme skraldespande hos kommunens borgere og holde hovedstadens parker, torve og veje frie for skrald, plasticflasker og tomme pizzabakker og pleje byens grønne åndehuller.  

Mandag klokken 13.00 mødes politikerne i Teknik- og Miljøudvalget nemlig for at tage stilling til en effektiviseringsplan, der lægger op til at skære 60 stillinger ud af 385 job i afdelingen Byens Drift, der står for rengøring og vedligholdelse i kommunen.  

Fællestillidsrepræsentant Rasmus Bredde er alarmeret over spareplanen til 36,5 millioner kroner.

- Folk er meget bekymrede og frygter at miste deres arbejde. Mange af kollegerne har været ansat i kommunen i rigtig mange år, og vi har nogle af de allerdygtige fejemaskineførere herhjemme. Måske har de ikke en lang skolegang, men så har de en masse andre kompetencer. Men det er klart, at de er bange for, om de kan gå ud og få et andet job, hvis de mister deres nuværende job, siger han. 

Gode til integration

Rasmus Bredde pointerer også, at mange af de ansatte i afdelingen Byens Drift har anden etnisk baggrund end dansk, og at man som arbejdsplads har været rummelige og gode til integration.

-  Vi er rimelig gode til at integrere, og det virker ikke som sund fornuft, hvis man vil fyre folk, som har fået en fod indenfor på det danske arbejdsmarked og gør et godt og nødvendigt stykke arbejde, fastslår han.

Hvis København fortsat skal være en ren og grøn by, er det helt uholdbart med besparelser af den her størrelsesorden. 
Rasmus Bredde, fællestillidsrepræsentant, 3F. 

Det er konsulentbureauet EY, det tidligere Ernst and Young, der har udarbejdet den nye effektiviseringsplan for Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Her lægges der blandt andet op til, at "drikkepauser og frokost skal afholdes fleksibelt og gerne på arbejdsstedet, således at transporttid til og fra mandskabspladserne minimeres". 

Det tolker renovations- og specialarbejderne i kommunen som, at de skal spise frokosten i deres biler uden mulighed for at vaske hænder. Det foreslåes også at effektivisere ved at udstyre skraldespande med sensorer, så de kun tømmes, når de er helt fyldte.  

Har knoklet med rengøring efter Priden

Men sparekataloget holder ikke i virkeligheden, for hvordan kan forvaltningen forestille sig, at man kan holde en storby med voksende indbyggertal og et utal af events ren og pæn, spørger tillidsrepræsentanten Rasmus Bredde.

Han fremfører, at mange kolleger knoklede hele søndagen med at rydde op efter den store Pride-parade,  og i fremtiden venter andre kæmpe begivenheder i København, hvor han slet ikke kan forestille sig, at oprydningen kan foregå med mindre mandskab. 

- Hvis København fortsat skal være en ren og grøn by, er det helt uholdbart med besparelser af den her størrelsesorden, noterer Rasmus Bredde. 

Overfor Ekstra Bladet afviser flere medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, at det kan komme på tale, at en eventuel effektivisering vil betyde, at de ansatte ikke får mulighed for at vaske hænder, inden de skal spise deres madpakker. 

Rasmus Bredde har foretræde for Teknik- og Miljøudvalget, når de mødes i eftermiddag på Københavns Rådhus. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her