- Det er barske vilkår, der bliver budt os sosu-assistenter, siger Sonja Olsen. Foto: Cecilie Agertoft.

Sonja fik stress af sosu-job: "Et helvede"

26. aug 2019
Arbejdet som sosu-assistent er ekstremt krævende, mener Sonja Olsen. To gange blev hun ramt af stress, mens hun var ansat i hjemmeplejen. I dag langer hun både ud efter arbejdsforholdene og den manglende tid til de ældre.

Det er alt for opslidende at være ansat som sosu-assistent i dag, mener den 56-årige Sonja Olsen fra Stege.

- Det er et helvede at være i hjemmeplejen, siger hun til A4 Nu.

Læs også: Sosu-Tina fik nej til fuld tid: Fik store konsekvenser, da hun blev syg

Fra 2006 til 2018 var hun tilknyttet hjemmeplejen i Distrikt Fanefjord, der hører under Vordingborg Kommune. Først var hun sosu-hjælper, men efter en videreuddannelse blev hun i 2010 ansat som udkørende sosu-assistent i hjemmeplejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I lang tid tog hun glad på arbejde, og hun betegner det som den bedste arbejdsplads, hun har været på. Alligevel blev hun med årene mere og mere ked af arbejdet, fordi hun blev pålagt flere og flere opgaver, fortæller hun.

- Vi skulle også dokumentere mere og mere. Men vi fik aldrig mere tid til opgaverne. Jeg har altid været bekymret for mennesker, og mange af de ældre gik under huden på mig. Men til sidst havde jeg slet ikke mit hjerte med i det mere, siger hun.

Arbejdspresset voksede, og Sonja Olsen løste det ved som regel at springe frokosten over og arbejdede ofte over, selvom hun ikke fik nogen kompensation for det, forklarer hun.

- Forholdene blev ringere og ringere. Det er rædselsfuldt. Det er barske vilkår, der bliver budt os sosu-assistenter. De ældre var nogle gange kede af, at vi ikke havde så meget tid til dem. De kunne godt mærke, at vi var stressede, siger hun.

Sonja Olsen er langt fra den eneste i ældreplejen, der har påtalt problematiske arbejdsforhold. I maj skrev A4 Nu, at nedskæringer i ældreplejen i Assens kommune, fik den erfarne social- og sundhedshjælper Anette Lucas til at sige stop, fordi hun ikke længere kunne stå inde for indsatsen over for de ældre.

Måtte slette køretiden

På en enkelt aftenvagt på otte timer, kunne der være op mod 30 borgere, der skulle besøges. Og når der så opstod akutte situationer, væltede hele korthuset, husker Sonja Olsen. Hun var vagtplanlægger, men det var svært at få skemaerne til at gå op.

- Jeg var nødt til at sløjfe selve køretiden mellem borgerne, for der var ikke taget højde for, at vi også skulle køre fra den ene borger til den anden, siger Sonja Olsen.

Det betød eksempelvis, at når hun og kollegerne om morgenen holdt morgenmøde fra klokken 07.00 til 07.15, så stod der på kørelisten, at sosu-assistenterne var hos den første borger kl. 07.15.

- Men der var vi jo slet ikke kørt ud fra plejehjemmet endnu, siger hun.

Det er dog ikke unormalt, at køretiden ikke fremgår som en del af kørelisten i hjemmeplejen, men indgår i ydelsen, så besøgene hos de ældre ligger lige efter hinanden.

Det fastslog en undersøgelse af køretider i hjemmeplejen sidste år, som konsulenthuset Rambøll Management Consulting foretog på vegne af Sundheds- og Ældreministeriet. Ifølge undersøgelsen giver det blandt andet sosu’erne mere fleksible rammer og rum til selvtilrettelæggelse, når køretiden ikke fremgår af kørelisterne.

I Vordingborg Kommune ønsker man ikke at kommentere den konkrete personalesag.

Men kommunens social- og arbejdsmarkedsdirektør, Helle Linnet, understreger, at generelt set administrerer kommunen kørsel på samme måde, som man gør i rigtig mange andre kommuner.

- Og vi opfordrer i hvert fald ikke vores medarbejdere til at fifle med noget, siger hun.

Social- og arbejdsmarkedsdirektøren fortæller, at opgavernes karakter i hjemmeplejen generelt har ændret sig.

- Det betyder også, at man skal arbejde mere struktureret i dag, end man har skullet gøre før for at kunne nå opgaverne, forklarer hun.

Stress-sygemeldt to gange 

I 2017 kom regningen for de lange og pressede arbejdsdage. Sonja Olsen gik ned med stress og blev sygemeldt. Hun kom tilbage på arbejde efter fem uger. Men hun mener selv, at hun glemte at passe på sig selv, og derfor gik det galt igen sidste forår.

I februar sidste år mistede hun sin stedfar, som hun betragtede som en far, og i marts blev hendes mor alvorligt syg. Da moderen døde i starten af april, slog det hende helt ud. Alligevel tog hun to dage efter sin mors død på arbejde, da hun var bange for at blive fyret, fortæller hun. Men der gik kun to uger, før hun måtte kaste håndklædet i ringen.

- Jeg var hjemme hos min daværende svoger og svigerinde, da min film knækkede, så der skrev jeg til min chef og sagde, at jeg ikke kunne mere og ville sygemeldes, siger Sonja Olsen, der fra maj sidste år blev fritstillet med fem måneders løn.

En opsigelse som hun ikke forstod og manglede en begrundelse for, mener hun. Efterfølgende har hun fået at vide, at hun havde haft for mange sygedage. Det er Sonja Olsen ikke selv enig i.

- Det var takken efter mere end tolv års tjeneste, siger hun.