Sommetider er der nogen, der råber bøsserøv

14. jun 2011, 22:45
William Sørensen er åbent homoseksuel i sit job som togfører. Fordi det er en principsag, siger han. Men det koster ... sommetider.

Klokken er 10.30. 39-årige William Sørensen fløjter til afgang fra Københavns Hovedbanegård. Han skal tjekke billetter i toget mod Jylland.

"En gang i mellem er der nogen, der kommer med dumsmarte bemærkninger som 'bøsserøv'. Men det er heldigvis ikke så tit," siger William Sørensen.

Og hvis der er alligevel er episoder, som kræver en ekstra snak, så har han altid fået fuld opbakning hos ledelsen.

"Jeg kan snakke med cheferne om alt. Det gør mig altså glad. Her kan jeg være den, jeg er. Og det er vigtigt, for DSB er en kæmpe del af mit liv," siger William Sørensen.

Toget drøner over Sjælland. Der er cirka 300 passagerer med. William Sørensen har travlt og løber frem og tilbage mellem lejrskolebørn og danskere, der vil hjem til Jylland og fejre pinse med familien.

På William Sørensens familiefront har det ikke altid været nemt. William Sørensen er vokset op i Hørsholm i det, han betegner som en provinsiel opvækst. Her var der ikke plads til at være homoseksuel og slet ikke til at være åben.

"Min familie fandt først ud af det for et par år siden. Det var faktisk ved en tilfældighed på Facebook, men nu er det helt fint," siger han.

Lidt før toget buldrer gennem Storebæltsforbindelsen tager William Sørensen plads i en lille kupe. Her skal personalet nemlig sidde, når toget befinder sig i tunnellen. Så er der også tid til en lille snak og en kop kaffe med kollegaen, Ulla.

"Jeg har virkelig nogle dejlige kollegaer. De er søde, og når jeg møder ind en halv times tid før første afgang på en vagt, så tjekker jeg altid lige og ser, om jeg kan nå en snak med en af dem," siger William Sørensen.

Men det er ikke alle kollegaer, der synes, det er okay at være homoseksuel. DSB vandt for et par måneder siden en stor mangfoldighedspris for virksomhedens åbne tilgang til homoseksuelle.

"Der var nogle af mine andre homoseksuelle kollegaer, som anonymt blev generet. De fik for eksempel overstreget deres billeder ved vores dueslag. Det skete lige omkring mangfoldighedsprisen," siger William Sørensen.

Ledelsen i DSB slog hårdt ned på sagerne, men de er aldrig blevet opklaret.

Alligevel ønsker DSB at gøre så meget for homoseksuelle medarbejdere, at man under sloganet 'Spring ud og se med DSB i august måned skal være med til Copenhagen Pride, der fejrer homoseksuelle. Her kommer Harry og Harry også til at danne par.

Og når homoseksuelle medarbejdere ikke bliver fejret, så giver DSB dem mulighed for at mødes i et netværk en gang om måneden, hvor cirka 40 homoseksuelle fast mødes for at tage en snak om løst og fast.

"Det er altså fedt at mærke den velvilje, der er. Der er aldrig nogen, der har rynket på næsen af noget som helst," siger William Sørensen.

I Kolding er det tid til at vende tilbage og tjekke nye folks billetter i tog 754 med ankomst på Københavns Hovedbanegård klokken 18.03.