Sommerbombe: Højere afgifter på alkohol og tobak

28. jul 2008
Det skal være dyrere at ryge, drikke alkohol og spise slik.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil presse usunde danskere til at skifte livsstil ved at hæve afgifterne på tobak, alkohol og sukker. Det skriver Politiken mandag.

Ifølge Jakob Axel Nielsen bliver flere og flere danskere ramt af sygdom, fordi de lever usundt. Og ud over at det er skidt for dem selv, koster det hvert år samfundet milliarder af kroner.

Derfor skal regeringen sætte sig i spidsen for at få afgifter på usunde varer skrevet ind, når forhandlingerne om en skattereform begynder i det nye år.

- Regeringen skal arbejde for, at vi får indført nogle adfærdsmæssige afgifter på sundhedsområdet. Nøjagtig samme tankegang, som gælder for de grønne afgifter på miljøet, siger Jakob Axel Nielsen til Politiken.

Hos regeringspartneren Venstre er skatteordfører Torsten Schack Pedersen ikke begejstret. Han vil ikke tage endelig stilling, før skattekommissionen kommer med sine forslag i det nye år, men han tvivler på, at afgifter får folk til at skifte livsstil:

- Folk har et personligt ansvar. Usunde fødevarer er allerede meget dyrere, end de sunde er. Det er billigere at købe en liter mælk end en sodavand. Det er billigere at købe gulerødder frem for en pose Haribomix. Danskerne er ikke i tvivl om, hvad der er sundt og usundt, det handler udelukkende om at træffe et valg.

Til gengæld er Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen, positiv. Han vil have, at forebyggelse tænkes med i afgiftsændringerne.

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her