Som 40årig kan jeg ikke løfte min højre arm

25. mar 2011, 22:47
Maria Pedersen har ligesom alle andre frisører fået afvist sin arbejdsskade

I 11 år har Maria Pedersen tilbragt en god del af sin arbejdsdag med højre arm og skulder hævet.

Sidste år sagde armen stop, men Arbejdsskadestyrelsen vil ikke anerkende, at smerterne hænger sammen med frisørjobbet

”Jeg kan godt møde på arbejde og være ok, men når jeg har arbejdet nogle timer, begynder smerterne om eftermiddagen og fortsætter hele aftenen, når jeg er kommet hjem. Om natten kan jeg ikke sove på armen, så ondt gør det,” siger Maria Pedersen.

Smerterne er værst i skulderen og overarmen og stråler derfra ud i resten af armen.

Maria Pedersen er 28 år og begyndte i lære som 17-årig. Hun arbejder endnu som frisør, men tanken om at skulle forlade faget gør hende meget ked af det.

”Det har altid været det, jeg ville. Jeg synes, det er vildt sjovt. Når jeg får lov at lave noget nyt, en ny klipning, så er det det mest fantastiske i verden,” siger Maria Pedersen.

Hvis jeg ikke stopper nu

Smerterne har været konstante i stort set et helt år, og Maria Pedersen har været sygemeldt et par gange. Hun går til akupunktur og fysioterapeut for at kunne holde til jobbet. Hendes fysioterapeut vurderer, at Maria Pedersen ikke længere kan holde til frisørfaget.

”Jeg har fået at vide af min fysioterapeut, at hvis jeg ikke stopper fuldt eller går på halv tid, så kan jeg ikke løfte min arm som 40-årig,” siger hun.

Derfor søgte hendes fagforening, Frisørforbundet, om arbejdsskadeerstatning for hende. Men hun fik blankt afslag.

”Jeg vidste godt, at det nok ville blive afvist, og jeg meldte det, fordi jeg gerne gøre opmærksom på, at det her er et stort problem for frisører. Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg ville gerne have hjælp til at komme videre. Jeg står på bar bund. Jeg har en dårlig arm, jeg har ikke nogen gymnasiebaggrund, og jeg kan ikke andet end at være frisør,” siger Maria Pedersen.

Fire ud af ti forlader frisørfaget med smerter

Jobbet som frisør betyder, at man står med arm og skulder hævet i otte timer. Det kan Maria Pedersen og mange andre ikke holde til.

40 procent af de frisører, der forlader faget, siger, at en af grundene er smerter i muskler og led. Alligevel har Arbejdsskadestyrelsen på fem år afvist 467 frisører, der søgte om arbejdsskadeerstatning for smerter i ryggen eller kroppen. Ingen blev anerkendt.

En del frisører har vænnet sit til dårlige arbejdsstillinger helt fra læretiden. Maria Pedersens fysioterapeut siger, at den rigtige arbejdsstilling er med armene ned langs siden og så kun underarmene løftet. Så kan kroppen holde til det.

”Noget af problemet er mine dårlige vaner. Men slet ikke kun. Det kan ikke lade sige gøre at tørre et hår med en føntørrer med armene ned langs siden, lige meget hvor højt jeg kører stolen op. Man bliver nødt til at hæve albuerne,” siger Maria Pedersen.

Strækker ud i baglokalet

En klipning tager mellem en halv time og tre kvarter.

”80 procent af den tid står man med albuerne hævet,” siger hun.

Smerter i ryg, arme og skuldre er hverdag blandt frisørerne, hvor det også er meget naturligt at gå til massage mindst en gang om måneden.

”Du skal se sådan et baglokale. Der står vi og strækker ud og kører rundt med skuldrene og bevæger os på alle mulige måder for at komme ud af den stilling vi står i hele tiden,” siger hun.