Soldater på tilbagetog i Afghanistan

21. okt 2008
Hovedparten af soldaterne i Helmandprovinsen har valgt at trække sig tilbage. Den danske lejr Armadillo bliver nu yderste post mod Taleban.

Manglen på de regeringsvenlige afghanske soldater ANA er så stor i Helmand-provinsen, at de internationale styrker har valgt at trække deres soldater tilbage til storbyerne.

Blandt andet har man for få dage siden lukket de fremskudte patruljebaser Attal og Barakzai, skriver Jyllands-Posten, der har en reporter hos de danske styrker i Helmand.

Det betyder, at den danske lejr Armadillo bliver yderste post mod fjenden på vestsiden af Helmand-floden. Samtidig bliver flere områder nu igen overladt til Taleban-oprørerne, konstaterer den danske bataljonschef Jens Lønborg.

"Vi må acceptere at have overladt nogle områder i Helmand til Taleban. Men det er et udtryk for, hvad styrkerne rækker til. På sigt håber vi, at den positive udvikling i byerne kan smitte af på resten af landet. Men det vil komme til at tage tid, for de lokale vil selvfølgelig blive påvirket af Taleban i de efterladte områder," siger Keld R. J. Rasmussen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

ANA har netop trukket et større antal udlånte soldater tilbage fra Helmand-provinsen til hovedstaden Kabul. Den regeringsvenlige hær er efterhånden vokset til ca. 50.000 soldater, hvoraf ca. 4.000 nu er i Helmand.

"Vi skal i hvert fald have fordoblet antallet i det danske område, før vi kan begynde at forbinde byerne. Hvis projektet i Afghanistan skal lykkes, kræver det den rigtige balance mellem afghanske og internationale soldater. Vi er afhængige af ANA, så afghanerne selv kan overtage landet. Det er vores vej ud," siger Keld R. J. Rasmussen.

-Newspaq

faktaboks