Soldater kendte intet til dumpekarakteren

25. mar 2010
Vi vil have ren besked, når vi dumper. Sådan lyder det fra nogle af de soldater, som fik dårlig karakter i stikprøvekontrol før udsendelse.

Op mod 150 soldater fik ikke at vide, at de dumpede i krigsførelse ved en grundig stikprøvekontrol foretaget af Hærens Kampskole. Kontrollen fandt sted blot tre måneder før, soldaterne i august skulle i krig i Afghanistan.

Det oplyser syv af soldaterne fra 2. Lette Opklaringseskadron på Bornholm, som Avisen.dk har talt med. Der er tale om et svigt, mener nogle af soldaterne. De ønsker alle at være anonyme, fordi de stadig er ansat i forsvaret.

Sætter livet på spil

"Vi sætter livet på spil. Og så er det et svigt, at vi ikke får at vide, hvad resultatet af kontrollen er, så kort tid før vi skal af sted. Kendte man resultatet, kunne man jo anstrenge sig mere til træningen – nogle ville måske vælge at sige op, inden de blev udsendt. Det ville være at spille med åbne kort at oplyse resultatet," siger en af de syv soldater.

Den dårlige karakter blev blandt andet givet, fordi materiellet var måneder forsinket. Derfor havde soldaterne kun trænet en smule med det udstyr, de skulle bruge i kamp i Afghanistan. Desuden manglede de rutine og erfaring i det hele taget.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Alle bør få ren besked

En af de soldater, som var med på Hold 8, men ikke var blandt de 150, der blev kontrolleret, mener, at alle soldater bør informeres, hvis deres eskadron (en enhed på 150 mand, red.) får en dårlig karakter før en udsendelse.

"Det er et svigt. Den slags bør man få at vide, så man kan overveje udsendelsen en ekstra gang. Det kan jo påvirke hele holdet, hvis for mange er dårligt uddannede. Man skal kunne stole 120 procent på de andre i krig," siger Frederik Hjort Storm, der sagde op under udsendelsen. Han angiver dårlig ledelse, mangel på materiel, og at soldaterne blev sendt på opgaver, de ikke havde trænet i, som årsager til opsigelsen.

Tog stikprøven alvorligt

Hærens Kampskole forklarer, at det er op til chefen i den enkelte enhed, som inspiceres, hvorvidt han vil fortælle soldaterne om resultatet.

Chefen for de 150 soldater – kaptajn Jacob Palmer Bjerborg – forklarer, at han gennemgik de overordnede linjer i inspektionsrapporten med soldaterne, mens han tog detaljerne og den videre uddannelse op med lederne.

Han forklarer også, at han tog stikprøvekontrollen seriøst. Blandt andet sørgede han for, at eskadronen fik lidt ekstra træning i angrebsteknik.

"Ikke alt i rapporten havde relevans for Afghanistan, men noget af det ville vi rette op på. Vi udvalgte derfor de råd, som hang sammen med vores kommende opgaver og arbejdede målrettet med dem," siger Jacob Palmer Bjerborg.

Materielsituation for dårlig

Han påpeger, at der var store problemer med forsinkelser på de køretøjer og andet materiel, som soldaterne skulle træne med.

"Vi måtte løbe stærkt til sidst og arbejde hårdt, men trods de vanskelige vilkår lykkedes det at blive klar til tiden. Mit indtryk er, at vi var rigtig gode i mission. Briterne og amerikanerne udtrykte flere gange, at vi var på et højt niveau," siger han.

Forsvaret har over for Avisen.dk afvist, at det har sendt for dårligt uddannede soldater i krig. Dette støttes af de syv soldater, som var blandt de 150, der dumpede i stikprøvekontrollen.

De følte sig alle klar til udsendelse, men påpeger, at materielsituationen var utilfredsstillende også inden udsendelse.