Tæt på verden: Soldater anklaget for 60 voldtægter

15. feb 2011, 15:00
11 soldater fra den congolesiske hær er anklaget for at have voldtaget mindst 60 kvinder nytårsdag. Retssagen er en test på, hvorvidt landets regering reelt ønsker at straffe de skyldige.

”Klokken var 7 om aftenen, at de voldtog mig. Det var militærfolk. De var 4 - Mutware Kibibi og hans bodyguards. De stjal vores egendele og vores penge.”

Kvindens stemme er svag, da hun med ansigtet tilsløret fortæller en BBC journalist om en af de værste massevoldtægter i DR Congo. Det var nytårsdag i Fizi, en by i syd-Kivu i den østlige del af landet. Her er seksuel vold et udbredt krigsvåben i kampen mellem den congolesiske hær og de lokale og udenlandske militser.

Vidner siger, det startede med et slagsmål mellem to mænd om en kvinde. En af dem, en soldat, blev dræbt. Og så gik det hele amok. En gruppe af regeringens soldater gik i gang med en brutal hævnaktion mod byens befolkning. Mindst 60 kvinder blev voldtaget den aften.

”Jeg blev voldtaget foran mine fire børn. Jeg er så skamfuld,” fortæller en anden kvinde.

Mellem 5 og 20 års fængsel

I disse dage, knap to måneder efter, sidder 11 regeringssoldater inklusiv oberstløjtnantt Mutware Kibibi på anklagebænken. Kibibi havde ansvaret for hærens soldater i Fizi. De er alle anklaget for forbrydelse mod menneskeheden, inklusiv voldtægt og der er officielt en strafferamme på mellem 5 og 20 års fængsel. Dommen forventes sidst i februar.

Det er opsigtsvækkende, at det er hærens egne folk, der er på anklagebænken. Retssagen bliver set som en test på, hvorvidt regeringen i DR Congo mener det alvorligt med at stoppe voldtægten i landets østlige del, hvor det anses for at være et billigt krigsvåben. Landet er presset af heftig international kritik fra især FN.

Fidele Sarassoro, stedfortrædende leder af FNs mission i Congo, har  opfordret til en transparent retssag for at straffe de skyldige fra Fizi og samtidig vise, at voldtægt straffes.

I dag har DR Congo ry for at være landet, hvor voldtægtsforbrydere ikke frygter retsforfølgelse, hvis de bliver fanget. Hvilket de sjældent gør. Og hvis de gør, kan det oftest klares med en 'bøde' på, for eksempel, nogle geder, en måtte, et stykke tøj og lidt penge.

Mobil retssal

Retssagen foregår i en såkaldt mobil domstol for voldtagne kvinder, som er et banebrydende koncept i DR Congo.

De mobile domstole er en del af landets retssystem og kommer ud i fjerntliggende områder, hvor der ellers ikke er adgang til en dommer. Det er omkring 10 retsager om måneden og 94 voldtægtsdomme er blev afsagt indtil videre. Desuden har 150 retsbetjente, 80 advokater og 30 dommere modtaget træning.

Den nye form for domstole startede i oktober 2009 og ledes af den amerikanske advokat organisation, American Bar Association (ABA).

”De mobile domstole har en utrolig pædagogisk effekt i de lokalsamfund, hvor de er organiseret - som regel faldet antallet af voldtægter,” siger Charles-Guy Makongo fra ABA initiativet i DR Congo. ”De viser også congoleserne, at staten har autoritet og at strafbare handlinger straffes.”

Gør ikke nok

Både regeringen i DR Congo og FN er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at beskytte kvinder og børn mod voldtægt. Voldtægt, mord og udplyndring har været en del af DR Congos hverdag i årevis.

FN skønner at mere end 160 kvinder bliver voldtaget hver uge i det østlige Congo. Menneskerettighedsorganisationer siger, at tallet er meget højere, da langt de fleste voldtægter aldrig bliver registreret.  

Da borgerkrigen rasede mellem 1998-2003 døde over fem millioner congolesere ud af en befolkning på knap 60 millioner. Og selv efter fredsaftalen i 2008, kæmper hæren og militsgrupper stadigt. Det handler især om kontrol over naturressourcer,  heriblandt diamanter.

Voldtægtsofre bliver udstødt

De voldtagne kvinder lider både fysisk, psykisk og materielt, siger Kyung-wha Kang fra FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder. ”Det liv de kendte før voldtægten, er stort set ødelagt. Deres mænd forlader dem, de bliver socialt udstødte, og nogle af dem bliver gravide og føder børn som følge af voldtægten eller bliver smittet med kønssygdomme,” siger hun.

På trods af deres oplevelser, er de fast besluttet på at genopbygge deres liv for dem selv og deres børn, fortæller Kang. ”Men de har brug for hjælp og det får kun de allerfærreste.

Men nogle er heldige. UNICEF åbnede fornylig et nyt center – City of Joy – for 180 voldtægtsofre mellem 14 og 35 år i øst Congo.  Her tilbydes kvinderne blandt andet psykoterapi, uddannelse og seksualundervisning.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.