Søvndal: Mine kritikere har tilgivet mig

9. jul 2010, 22:44
Villy Søvndal SF fik en overbevisende førsteplads i SFs afstemning om folketingskandidater i København. Kritikere af partilinjen blev igen højt placeret.

Der var ingen slinger i sommervarmen, da Socialistisk Folkeparti skulle finde folketingskandidater i København til næste valg.

Trods lokal kritik i København af partiformand Villy Søvndals håndtering af sagen om et forældremøde kun for mødre på Holbergskolen i det københavnske nordvestkvarter, vandt Søvndal en overbevisende sejr.

Han fik i alt 719 stemmer ved urafstemningen blandt partiets medlemmer. Det svarer til, at otte ud ti har sat kryds ved formanden.

"Det er fantastisk. Især i så stærkt et felt, som vi har i København. Dygtige folk kan gøre afstemningen svær," siger Villy Søvndal om afstemningsresultatet, der bliver offentliggjort i dag.

Villy Søvndal vurderer selv ud fra afstemningen, at de københavnske SF-medlemmer har tilgivet ham efter sagen med Holberg-skolen, hvor han blev kritiseret for at komme med en for skarp reaktion.

"Sådan er det i politik. Man rammer ikke rigtigt hver gang, og det kan jeg se på afstemningen, at medlemmerne accepterer," siger Villy Søvndal.

En populær leder

De otte ud af ti som stemte på formanden betyder dog ikke nødvendigvis, at to ud af ti valgte formanden fra.

"Jeg kender flere som sagde 'Gud, jeg glemte helt at stemme på Villy'," fortæller Jens Mandrup Rasmussen, formand for SF i København.

Han mener, at Villy Søvndal er den mest populære leder, han kan huske i sine 15 år i partiet.

Damer i hælene

Den populære spidskandidat får følgeskab af tre kvindelige politikere, der alle har deres daglige gang på Christiansborg i dag. Nummer to blev Ida Auken med 625 stemmer, efterfulgt af Özlem Sara Cekic med 589 og Anne Grethe Holmsgård med 464.

"Jeg er rigtig glad for at være blandt top fire og få det skulderklap, som jeg har fået fra medlemmerne," siger Özlem Sara Cekic.

Kritisk fløj i fremgang

Özlem Sara Cekic har også skudt mod ledelsen i partiet, og der var på forhånd opmærksomhed om de mere venstreorienterede kandidaters placering på listen.

De tæller - udover Özlem - Trine Pertou Mach og Kamal Qureshi, som blev henholdsvis nummer fem og seks på listen.

Også den unge HR-medarbejder i Danske Bank, Charlie Stjerneklar, røg godt op på listen, selvom det var første gang, han stillede op.

Han markerede sig især under sagen om Holbergskolen, hvor han gik stik imod formandens udmeldinger.

Fordel i top fire

Der er bonus til de fire, som endte i top fire. Ud af Københavns 12 kredse, kommer de nemlig øverst på stemmesedlen på to. Ellers er der en kreds til hver kandidat i top otte.

Der er endnu uvist, hvor mange mandater SF får i København, men den sidste prognose giver partiet fem mandater - måske en sjette.

Hvem der kommer i folketinget, afhænger dog ikke kun af placeringen på listen. Det handler også om personlige stemmer.

SF kandidater i KBH

Her er resultatet:

1 Villy Søvndal 719

2 Ida Auken 625

3 Özlem Sara Cekic 589

4 Anne Grethe Holmsgård 464

5 Trine Pertou Mach 360

6 Kamal Quershi 337

7 Ole Riisgaard 191

8 Mette Boye 188

9 Balder Mørk Andersen 140

10 Charlie Stjerneklar 122

11 Dorthe Skovgård 114

12 Anne-Mette Wehnmüller 113

13 Lars Hunniche 110

14 Annika Smith 109

15 Lotte Wassini 107

16 Per Henriksen 92

17 Anders Kjældgård 64

18 Lisbeth Lykke Holm 48

I alt kunne knap 4.000 medlemmer afgive mellem fire og otte stemmer hver, men kun omkring 1.000 valgte at give deres mening til kende.