Socialrådgiver Karina Rohr: Bevar krisecentre for unge

8. nov 2019

"Bare hjælp dem der har brug for det – okay?" Sådan står der skrevet med grafitti bagpå et metalskilt et sted i København. Opfordringen taler lige ind i hjertet af socialt arbejde: Vi skal hjælpe dem, der har brug for det. Men hvem afgør, hvem der har brug for hjælpen? Hvem afgør, hvad der er brug for?

Hvem bestemmer hvem, der har brug for hjælp? De fleste ydelser, man henter hos en socialrådgiver, er beskrevet og reguleret i lovgivningen, og det meste kræver visitation. Visitation vil sige, at fagpersoner afdækker et ønske om hjælp, og vejer det op mod de kriterier, der er i lovgivningen. Nogle få områder er undtaget: Åben anonym rådgivning er et eksempel, adgangen til forsorgshjem og krisecentre et andet.

Vi har brug for, at regeringen agerer fremsynet og progressivt. Vi har brug for at turde forsøge os med de her nye krisecentre
Karina Rohr Sørensen, socialrådgiver

Det helt særlige er, at det her er borgerens egen vurdering af brug for hjælp, der får dem til at henvende sig. Og at hjælpen kan ydes umiddelbart – uden det først skal bevilges.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil trække støtten til sociale projekter

Kvindekrisecentre og mandekrisecentre er tilbud, der har højnet retssikkerheden og trygheden hos mænd og kvinder i krise, der har haft brug for et sted at opholde sig – uden pres, trusler og vold.

LIBERAL ALLIANCE – som jeg på ingen måde er fan af – valgte i 2018 at gøre noget nyt, banebrydende og progressivt: De valgte at foreslå en pulje, der skulle give mulighed for en helt ny type krisecentre, nemlig krisecentre for unge.

Unge under 18 har i lovgivningen beskyttelse mod at skulle leve med vanrøgt, med vold og overgreb, da kommunerne har mulighed for at anbringe de børn og unge, der har behov for beskyttelse.

LÆS OGSÅ: Socialrådgiver Karina Rohr: Jeg håber, regeringen har vilje

Men det betyder ikke, at unge i krise har krav på en timeout, et sted hvor de kan søge hen og hjælpes i deres akutte situation. Det var det, den tidligere regering ville forsøge sig med. En mulighed for at få umiddelbar hjælp i en kritisk situation – uden at man derfor skulle blive til en sag i kommunen. En mulighed for at den unge i kraft af sit eget oplevede behov skulle kunne gå et sted hen, med trygge voksne den uge følge sig tryg ved, og plads til at tale om det, der fylder noget i deres liv. En mulighed for at nogen kunne aflaste og støtte – uden at samfundet starter det helt store maskineri.

FOR OS, DER ARBEJDER med udsatte børn og unge, giver det god mening. Unge, der er oppe at skændes med mor og far, har ikke altid brug for §50-undersøgelser, anbringelser eller lange forløb. Nogle gange vil en snak, et sted at puste ud, og nogle, der kan mægle i den svære samtale, være langt rigeligt.

Og tilbuddet vil ikke kun være til gavn for unge i almindelige familier med almindelige problemer. En åben dør med fornuftige voksne, der ikke er en del af systemet, vil være en gave til de unge, der er så udsatte, og så fyldte med negative systemerfaringer, at de vælger tilbud fra kommunen fra. For dem vil et uvildigt krisecenter kunne fungere tryghedsskabende og brobyggende, og gøre dem lidt mindre udsatte.

LÆS OGSÅ: Politisk fyring er en trussel mod socialrådgivere

Puljen blev meldt ud – og gode kræfter har arbejdet på at tegne fremtidens ungekrisecentre. Men nu ser det ud til, at de kan lade tegningerne blive i skrivebordsskuffen.

DEN NYE REGERING (som vel egentlig skulle være mere progressiv og børnevenlig end den gamle) er nemlig i færd med at droppe ideen. Officielt fordi de ikke mener, der er sikkerhed for, at det fagligt giver mening. Reelt vel nærmere fordi det er en idé, nogen andre har fået, og som man kan droppe, før det rigtigt er kommet i gang. Som man kan droppe uden at skulle se på billeder af børn, der mister et tilbud.

Det vil være trist, hvis regeringen vælger at droppe puljen. Vi har brug for at forsøge os med nye tiltag, der udstyrer unge med et eget mandat, egne rettigheder og nye muligheder for at finde vej i et af og til komplekst ungeliv. Vi har brug for, at regeringen agerer fremsynet og progressivt. Vi har brug for at turde forsøge os med de her nye krisecentre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her