VUC-afdelinger i Søndersø, Fåborg, Middelfart, Vejen, Struer, Hadsund og Nykøbing Mors er truet af lukning. Foto: Mads Claus Rasmussen / Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix

Mette F. klar med VUC-pulje, men otte skoler står til lukning

21. maj 2019
Socialdemokratiet er klar med 50 millioner kroner til lukningstruede VUC-afdelinger i yderdanmark. Men pengene kommer for sent til at redde de uddannelser, der lukker til sommer, siger rektor.

Socialdemokratiet vil - med et nyt udspil - kaste en redningskrans ud til lukningstruede voksenuddannelsescentre (VUC) i yderområderne. Det sker ved at stryge omprioriteringsbidraget, der tvinger uddannelsesstederne til at spare to procent årligt, samt tilføre 50 millioner kroner til en pulje, som skal forhindre lukninger i de tyndt befolkede dele af Danmark.

LÆS OGSÅ: VUC-mareridt fortsætter

- Vores VUC’er spiller en meget vigtig rolle i forhold til at få alle med. Også den enlige mor, som måske ikke tog den lige vej gennem vores uddannelsessystem. For hende kan dét at have en lokal VUC-afdeling være forskellen på, om hun får en uddannelse eller ej. Derfor er det en katastrofe, at der i øjeblikket lukker VUC’er rundt om i landet, skriver Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Lukninger står ved magt

VUC-afdelinger lukker og slukker i otte danske byer allerede til sommer.

Men de vil næppe få nogen gavn af den socialdemokratiske håndsrækning, mener Frants Regel, der er rektor på VUC Vest i Esbjerg. Han må dreje nøglen om på to VUC-afdelinger - uanset den nye pengepose:

- Den hjælper bare ikke her-og-nu. Vi har besluttet at lukke ned i Varde og Grindsted. Og selvom der så skulle være penge på vej, står vi fast på beslutningen, fordi der er for få kursister, og det ikke er muligt at skabe et pædagogisk miljø, siger han til A4 Nu.

Udover VUC-lukningerne, der træder i kraft til sommer, er 13 undervisningssteder spredt over hele landet "sårbare over for lukning".

Folk dropper ud, når de skal køre for langt.
Frants Regel, rektor på VUC Vest

Der er tale om VUC-afdelinger i Søndersø, Fåborg, Middelfart, Vejen, Struer, Hadsund og Nykøbing Mors.  Foreningen Danske HF & VUC oplyser til A4 Nu, at yderligere seks afdelinger kan ende med at lide samme skæbne.

Her kan puljen på de 50 millioner kroner betyde noget, vurderer Frants Regel:

- Hvis udspillet bliver til virkelighed, kan det få betydning for vores afdeling i Vejen, og andre VUC-afdelinger landet over, som er i farezonen.

Skole-skeptiske dropper ud

Rektoren mener, der er tre hovedårsager til, at netop VUC har været i økonomisk krise de senere år:

- Den nye FGU (Forberedende Grunduddannelse, red.) har taget mange unge kursister,og mange ufaglærte går ikke i gang med en uddannelse, når der er tryk på økonomien. Og endelig har der været de markante politisk besluttede nedskæringer, siger Frants Regel.

Omkostningerne er lukninger, som gør det sværere for blandt andet mange ufaglærte at få en uddannelse:

- Folk dropper ud, når de skal køre for langt. Der er mange, der skal køre 30-45 minutter for at komme til Varde. Nu skal de så køre et kvarter ekstra for at komme til Esbjerg. Sådan noget kan godt få de mest skole-skeptiske til at stoppe, siger Frants Regel.

Vigtigt for landbefolkningen

Hos Landdistrikternes Fællesråd, der er interesseorganisation for befolkningen i yderdanmark, tager man godt imod det socialdemokratiske udspil:

- Det er rigtig positivt med en håndsrækning, der øger mulighederne for at kunne tage en voksenuddannelse tæt på, hvor man bor. Vi ser desværre allerede, at man i flere kommuner ikke har den mulighed, siger Steffen Damgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd og tillige medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig for Venstre.

Vi ved, at mange har stiftet familie og ikke er så mobile, så afstanden til uddannelsen spiller en stor rolle.
Steffen Damgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Han understreger, at han ikke har haft mulighed for en tilbundsgående undersøgelse af om beløbet er tilstrækkeligt.

- For landbefolkningen er det rigtig afgørende med VUC, som jo er målrettet voksne. Vi ved, at mange har stiftet familie og ikke er så mobile, så afstanden til uddannelsen spiller en stor rolle, siger Steffen Damsgaard.

Det socialdemokratiske udspil indeholder også mindst fem nye uddannelsesstationer udenfor de fire største byer, hvor man skal kunne uddanne sig til for eksempel sygeplejerske eller pædagog, samt flere busruter til ungdomsuddannelserne på landet.