20190511-210742-L-1920x1281we
Pernille Rosenkrantz-Theil er sammen med Peter Hummelgaard blikfang for Socialdemokratiet op til folketingsvalget på onsdag. Valget bliver en gyser i København, hvor S slås for fortsat at være det største parti i København. Foto: Kristian Djurhuus, Ritzau-Scanpix.

Valggyser: Socialdemokratiet kan blive kørt over i hovedstaden

30. maj 2019, 08:00
Folketingsvalget risikerer at give Mette Frederiksens parti vælgersmæk i København, Aarhus og andre storbyer.  Der er risiko for, at Socialdemokratiet for første gang i historien ikke vil være det største hovedstadsparti ved et folketingsvalg, vurderer valgforsker. Stor bekymring hos S-kandidater for, at Radikale, SF og Enhedslisten erobrer traditionelle S-vælgere. 

Det har altid været en selvfølge, at Socialdemokratiet var det største parti i hovedstaden til et folketingsvalg. København har været en rød højborg med Socialdemokratiet som det suverænt største parti.    

Men ved folketingsvalget onsdag 5. juni kan der blive skrevet politisk historie herhjemme, hvis Socialdemokratiet bliver overhalet af Enhedslisten og kun bliver det andet største parti i Københavns storkreds.  

Samtidig risikerer Socialdemokratiet også at bløde vælgere til både Radikale og SF, og det skaber stor nervøsitet både hos socialdemokratiske folketingskandidater og folk i det socialdemokratiske bagland.

Yildiz Akdogan, der er socialdemokratisk folketingskandidat i hovedstaden, lægger ikke skjul på, at hun er bekymret for, hvordan Socialdemokratiet klarer sig i København ved folketingsvalget.

- Ved sidste uges valg til Europa-Parlamentet fik vi 15 procent af stemmerne i København, og selvom man ikke helt kan sammenligne folketingsvalg og EU-valg, er det en strømpil, som bekymrer mig, siger hun.

Ved både folketingsvalget i 2011 og 2015 fik liste A væsentligt færre stemmer i Københavns Storkreds end landsgennemsnittet. Men Socialdemokratiet var stadig størst.

Og selvom Frank Jensen og partiet klarede sig fint ved kommunalvalget i 2017 og generobrede overborgmesterposten, har netop EU-valget givet panderynker både lokalt og i partitoppen. For både SF og Radikale overhalede Socialdemokratiet ved EU-valget, og Enhedslisten klarede sig også godt.  

By-vælgerne sure over udlændingekurs i S

Valgforsker på Aarhus Universitet, professor Rune Stubager, vil ikke udelukke, at Socialdemokratiet får et historisk dårligt valg i København, Aarhus og andre af Danmarks store byer til folketingsvalget.

- I hovedstaden, Aarhus og andre større byer klumper folk med lange uddannelser sig sammen, og hos dem står Socialdemokratiet ikke særlig stærkt. Det er en udvikling, der har været undervejs igennem mange år, og som har fået ekstra fart, efter at Socialdemokratiet har ændret sin position i udlændingepolitikken, for det bryder mange vælgere med lange uddannelser sig ikke om, siger han.

Socialdemokratiets kursskifte i udlændingepolitikken koster dem vælgere i storbyerne, men der er kalkulen fra S-toppen, at hvis by-vælgerne bliver sure, går de over til andre partier i rød blok, der nok ender med at støtte dem alligevel.
Rune Stubager, valgforsker.

Rune Stubager vurderer, at nedturen for Socialdemokratiet og fremgangen hos partier hos Enhedslisten, SF og Radikale i storbyerne handler om især udlændingepolitikken.

- Socialdemokratiets kursskifte i udlændingepolitikken koster dem vælgere i storbyerne, men der er kalkulen fra S-toppen, at hvis by-vælgerne bliver sure, går de over til andre partier i rød blok, der nok ender med at støtte dem alligevel, når de skal danne regering, siger han.

Valgforskeren fremhæver, at Mette Frederiksens strategi virker på landsplan, da hun generobrer mange vælgere fra blå blok og Dansk Folkeparti i provinsen.

- Det har været afgørende for magtbalancen mellem rød og blå blok, at Mette Frederiksen flytter stemmer hen over midten. Omkostningen er så, at de andre partier i rød blok vokser især i storbyerne, og så må man leve med, at Socialdemokratiet bliver lidt mindre i storbyerne, siger Rune Stubager.

Tidligt op og sent i seng 

Formand for Socialdemokratiet i København, Jan Salling, er ikke så bekymret for et valgnederlag som folketingskandidat Yildiz Akdogan. Men ovenpå et ringe Europa-Parlamentsvalg har de lokale partiforeninger skruet op for aktivitetsniveauet  i slutspurten af valgkampen, siger han.

- Vi står lidt tidligere op og går lidt senere i seng. Og vi har fuld skrue på vores valgtemaer om boligpolitik, børn og klima. Jeg er faktisk ret optimistisk, siger Jan Salling.

Men formanden for de 3.000 S-medlemmer i Københavns kommune erkender, at der er risiko for, at Socialdemokratiet ikke længere vil være det største parti i landets hovedstad ved folketingsvalget.

- Det vil selvfølgelig ærgre os, hvis vi ikke længere er det største parti i København, men det tror jeg heller ikke kommer til at ske. Omvendt er vi i samme familie, og de andre røde partier peger på Mette Frederiksen som statsminister. Det er ikke dem, der er hovedfjenden. Det er de borgerlige partier, fastslår Jan Salling.

De seneste uger har Yildiz Akdogan ført valgkamp I sin kreds Brønshøj, Husum og Vanløse . Men har også været i Københavns nordvestkvarter og på Nørrebro.  Og hun oplever flere misforståelser hos vælgerne end i tidligere valgkampe. 

Mange københavnere går op i det grønne og i det humanistiske, og det er ikke altid de har opdaget,  hvad vi står for i Socialdemokratiet.
Yildiz Akdogan, Socialdemokratisk folketingskandidat i København. 

- Vi er nødt til at kommunikere vores politik meget klarere, for der er så mange misforståelser, ja nærmest Fake News, omkring vores udlændingepolitik i København. Jeg møder kvinder, der tror, at vi vil rive tørklædet af dem eller sende dem ud af landet. Der er virkelig mange rygter, der ikke holder, og det risikerer at koste os stemmer, fordi mange tosprogede borgere fravælger vores parti, siger hun.

Yildiz Akdogan kalder det en udfordring at bevare de fire mandater i Københavns storkreds, som Socialdemokratiet har i dag.    

- Der er udfordringer. Mange københavnere går op i det grønne og i det humanistiske, og det er ikke altid, de har opdaget,  hvad vi står for i Socialdemokratiet. Derfor er der meget arbejde forude for os kandidater. Jeg arbejder for og håber på det samme valgresultat i København som ved folketingsvalget i 2015, siger hun. 

Dengang satte 4.284 københavnere kryds ved Yildiz Akdogan, mens hendes daværende partiformand Helle Thorning-Schmidt scorede 42.412 personlige stemmer.

Ikke nemt at følge efter en statsminister 

Statsministereffekten gav Socialdemokratiet et nogenlunde pænt valg i den røde hovedstad for fire år siden, men denne gang har partiet ikke en partiformand som trækplaster i København.

I stedet stiller Socialdemokratiet med socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil og EU-ordfører Peter Hummelgaard. Begge ærkekøbenhavnere og ifølge Rune Stubager med politiske mærkesager, der kan appellere til klassiske S-vælgere i København.

- Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard er ikke dårlige kort, men hvem hulan kan konkurrere med en siddende statsminister, som Helle Thorning var ved seneste valg? Det er ikke nemme sko at fylde og kan sagtens koste nogle stemmer i hovedstaden og særligt, når både SF, Enhedslisten og Radikale har momentum i København og stiller med stærke profiler, siger Rune Stubager.

SF har partileder Pia Olsen Dyhr, Enhedslisten politisk ordfører Pernille Skipper og Radikale Ida Auken på stemmesedlerne i Københavns Storkreds,  der udover Københavns kommune også tæller Frederiksberg, Dragør og Tårnby med tilsammen godt en halv million vælgere.

Der bor mange idealister i København, men de kan også godt se, at tingene skal gennemføres, og at der skal tages politisk ansvar.
Peter Hummelgaard, Socialdemokratisk folketingskandidat.

Peter Hummelgaard, der fik mere end 5.000 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2015, understreger overfor A4 Nu, at han hverken er bekymret eller i panik op til den 5. juni.

- Op til kommunalvalget for et par år siden blev vi også spået et rigtig dårligt valg, men det viste sig, at vi stadig var det største parti efter valget. Der bor mange idealister i København, men de kan også godt se, at tingene skal gennemføres, og at der skal tages politisk ansvar. Jeg tror, at de vil tænke over, hvor de sætter deres kryds på valgdagen, siger han. 

Den tidligere DSU-formand er opstillet i Tårnby og har faktisk en god mavefornemmelse inden valgdagen. Men han har noteret, at der målinger, hvor Socialdemokratiet er meget tæt på at blive overhalet af Enhedslisten som det største parti i hovedstaden.

- Det tager vi alvorligt, men i de fleste målinger står vi til at bevare de fire mandater, som vi har nu. Jeg er ikke en profil, der kan hamle op med en statsminister, men vi har et godt hold, siger Peter Hummelgaard og henviser også til, at Pernille Rosenkrantz-Theil er en stærk og kendt socialdemokratisk kandidat.      

Tror at S kan holde skansen

Verner Sand Kirk opstiller for første gang til Folketinget og skal dermed knokle for, at partiet bevare fire mandater i Københavns Storkreds, og at han bliver et af dem.

- Jeg tror ikke på nogen stor fremgang i København, men jeg tror, at vi minimum kan holde skansen. Selvom vi ikke har en partileder opstillet, er jeg sikker på, at både Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard får gode valg, siger han.

Under alle omstændigheder bliver det en socialdemokratisk valggyser i en stribe af de store universitetsbyer, understreger valgforsker Rune Stubager.

- Det vil være en bet, hvis partiet får nederlag i byerne nu. Men omvendt er det en sejr, hvis arbejdervælgerne, der er i fokus for Socialdemokratiets strategi ved dette valg, vender tilbage, siger han.

Arbejdervælgerne udgør mellem cirka en fjerdedel og en tredjedel af samtlige vælgere og er helt centrale for Socialdemokratiet at have fat i.

- Udfordringen for Socialdemokratiet er, at gruppen af arbejdervælgere skrumper over tid og med den demografiske udvikling. Og da flere flytter til byerne og tager lange uddannelser, bliver det et problem for Socialdemokratiet om ti eller tyve år, hvis de ikke får fat i storbyvælgerne, understreger Rune Stubager.