Foto: Philip Duvali, Scanpix-Ritzau

Nu skal holdet sættes: De kan få en ministerpost

26. jun 2019, 15:14
Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Morten Bødskov og Dan Jørgensen er stensikre på Mette Frederiksens ministerhold. Pernille Rosenkrantz-Theil, Astrid Krag, Magnus Heunicke og Trine Bramsen er også næsten også sikre på at få en opringning på mobilen i aften.

I aften ringer mobilen hos 16 eller 17 socialdemokrater. I den anden ende af røret er Mette Frederiksen med et tilbud om en ministerpost i den nye socialdemokratiske et-parti-regering, der skal præsenteres for Dronning Margrethe torsdag.

LÆS OGSÅ: Engell efter ny regeringsaftale: Her er den helt store vinder

Danmarks nye statsminister satser på en regering bestående af maksimalt 18 ministre i modsætning til afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har haft 22 ministre på sit VLAK-hold.  

Blandt andet vil der hverken være en ældreminister, en minister for offentlig innovation eller en fiskeri- og ligestillingsminister. De ressortområder fordeles ud på andre ministerområder.

Måske får danskerne heller ikke en ny socialdemokratisk udgave af Inger Støjberg. Ifølge A4 Nu's kilder er der overvejelser om at nedlægge Integrations- og udlændingeministeriet og i stedet fordele ressort-områderne i andre ministerier. Men andre centrale kilder vurderer, at ministeriet fortsætter også for at signalere, at den stramme udlændingepolitik og integration har topprioritet. 

Transportministeriet får grøn prestige   

Til gengæld får Danmark en ny stærk klima-minister. Med den nye socialdemokratiske regerings ambition om at gå forrest i klima-kampen og indføre et ambitiøst mål om at reducere divhusgasserne med 70 procent i 2030, bliver den grønne ministerpost en af regeringens tungeste overhovedet.

Som konsekvens af den grønne omstilling forvandles transportministeriet også til at få en langt mere central rolle i Mette Frederiksens regeringstid. Ifølge det nye regeringspapir skal transportsektoren omstilles, der skal markant flere elbiler på vejene, og inden 2030 skal der være et stop for salg af alle nye diesel- og benzinbiler i Danmark.  Og så skal der investeres massivt i kollektiv transport. 

Mette Frederiksens aftale med Radikale, SF og Enhedslisten lægger også op til, at der skal en stærk og erfaren minister til i Beskæftigelsesministeriet. Ikke mindst fordi det fortsat er Socialdemokratiets erklærede mål sikre en ret til tidligere pension, selvom det ikke står nævnt med et ord i aftalepapiret med det parlamentariske grundlag. Men beskæftigelsesministeren skal også gå den omstridte førtidspensionsreform efter i sømmene, forbedre arbejdsmiljøet og styrke indsatsen mod social dumping. 

Med færre ministre og en stribe politiske satsninger, der skal koordineres på tværs af ministerier, kan der være udsigt til, at Mette Frederiksen udnævner sin nuværende sekretariatschef Martin Rossen til ny stabschef i Statsministeriet. I den funktion skal han være en politisk vagthund, der koordinerer initiativer og sikre sig, at ministre leverer varen. Martin Rossen kan også være linket til Mette Frederiksens støttepartier. 

Her er A4 Nu's aktuelle bud på en ministerliste:   

Finansminister: Nicolai Wammen. Den tidligere Europaminister og forsvarsminister var egentlig tænkt til at blive udenrigsminister. Men efter at Henrik Sass Larsen er væk som potentiel ministeremne, er Nicolai Wammen selvskrevet til at styre Danmarks finanser.  Han har deltaget i alle regeringsforhandlinger med Pernille Skipper, Pia Olsen Dyhr og Morten Østergaard og vil kunne samarbejde med det parlamentariske grundlag. Fra borgmestertiden i Aarhus har han indgående kendskab til kommunernes økonomi, og den første store arbejdsopgave på den magtfulde post er at forhandle en aftale om kommunernes økonomi for næste år. Det bliver et styrket grønt finansministerium, hvor der oprettet et grønt klimakontor, der også skal bidrage til den grønne omstilling. 

Udenrigsminister: Dan Jørgensen. Den tidligere fødevareminister har siddet i Europa-parlamentet og er levende optaget af udenrigspolitik fra Danmarks forhold til USA og Afrikas fattigdomsproblemer. Den nye regering vil tage ansvar for mere ambitiøse klima-mål i EU og styrke det grønne diplomati og øge Danmarks internationale engagement på området. Det vil være et drømmejob for Dan Jørgensen, så han kan forene klimapolitik med udenrigspolitik. Alternativt Nick Hækkerup. 

Økonomi- og indenrigsminister: Både Roskilde-borgmester Joy Mogensen, Køge-borgmester Marie Stærke og Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen bliver nævnt som eksterne muligheder til den tunge ministerpost. Men det kan også blive Magnus Heunicke.   

Erhvervs- og vækstminister: Morten Bødskov. Den tidligere justitsminister får comeback som minister. Han har erfaring og også tacklet svære sager som bankpakker, ligesom han både kan forhandle og lægge arm med DI og Dansk Erhverv.       

Justitsminister: Nick Hækkerup kommer også tilbage som en driftssikker minister. Han er favorit til det tunge justitsministerium, der også kan få dele af udlændinge- og integrationsministeriet tilbage. Alternativt Trine Bramsen, der som retsordfører igennem flere år er godt inde i stoffet.    

Beskæftigelsesminister: Mattias Tesfaye regnes for at være en sikker ministerdebutant, og som social dumping-ordfører og medlem af beskæftigelsesudvalget er han inde i stoffet. Derudover er Tesfaye integrationsordfører, og partiet lægger vægt på integration via mere aktiv arbejdsmarkedspolitik for indvandrere.  Mattias Tesfaye er uddannet murer og vil med en erhvervsuddannelse i bagagen også være god på andre centrale dagsordener.  Alternativt Pernille Rosenkrantz-Theil, der tippes til at blive socialminister, men også vil være kompetent på arbejdsmarkedsområdet.      

Social- og børneminister: Pernille Rosenkrantz-Theil er favoritten over alle til den centrale post, hvor der skal indføres en ambitiøs børneplan, lovbundne minimumsnormeringer og bekæmpes børnefattigdom. Men det kan også blive Astrid Krag.    

Undervisningsminister: Annette Lind. Stemmeslugeren fra Vestjylland får også debut som minister.  Hun har været folkeskoleordfører i flere år og siddet i Folketingets undervisningsudvalg. Alternativt Mattias Tesfaye. Også Anne Vang Rasmussen, tidligere børne- og ungeborgmester i København og nu direktør i Ballerup Kommune med ansvar for børn, unge og kultur bliver nævnt som en mulighed på posten, hvis Mette Frederiksen vil sætte et ministerhold med flere kvinder. 

Sundheds- og ældreminister: Astrid Krag er det oplagte bud, men sundheds- og psykiatriordfører Flemming Møller Mortensen har ifølge kilder også en god chance.  Regionsborgmester i Nordjylland Ulla Astman eller regionsborgmester i Hovedstaden Sophie Hæstorp er også på bruttolisten.  

Forsvarsminister: Magnus Heunicke eller Trine Bramsen.     

Klima- og energiminister:  Connie Hedegaard. Den tidligere konservative minister og EU-kommissær har været kaldt ind som rådgiver i forbindelse med valgkampen. Og hun har en stor stjerne hos topsocialdemokrater men også i dansk erhvervsliv, der skal være aktive medspillere i den grønne omstilling, som regeringen lægger op til.  Det grønne superministerium skal ledes af en person, der nyder stor respekt og gennemslagskraft. Ellers kan Trine Bramsen få den vigtige post.    

Miljø- og fødevareminister: Simon Kollerup er allerede i dag den driftssikre miljø- og fødevareordfører.  Alternativt Lea Wermelin.   

Forsknings- og uddannelsesminister: Kåre Dybvad er den oplagte på posten, men også her vil Anne Vang kunne komme ind.    

Kulturminister og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen.  Ingen andre i spil til kulturministerposten.  Som medie- og kulturordfører er Mogens Jensen selvskrevet.    

SkatteministerBenny Engelbrecht eller Jesper Petersen. Alternativt Ane Halsboe Jørgensen.  

Udviklingsminister: Ane Halsboe Jørgensen eller Peter Hummelgaard.  

Transport- og boligminister: Magnus Heunicke eller Benny Engelbrecht.  

Udlændinge- og Integrationsminister: Hvis ministeriet ikke nedlægges, kan det blive Mattias Tesfaye eller Trine Bramsen på posten. 

Gruppeformand: Leif Lahn Jensen.  

Politisk ordfører: Peter Hummelgaard, Jesper Petersen eller Simon Kollerup.