En af Bjørn Brandenborgs (S) mærkesager er at slå hårdt ned på social dumping. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

S-profil vil slå hårdt ned på social dumping: En bombe under arbejdsmarkedet

27. jul 2019
Det kræver stærk kontrol at bekæmpe social dumping, når der kommer mange udlændinge ind på det danske arbejdsmarked. Det siger Socialdemokratiets nye ordfører for social dumping, Bjørn Brandenborg.

6.837 fynboer satte den 5. juni et kryds ud for socialdemokraten Bjørn Brandenborg, da de stod i stemmeboksen. Da den 27-årige kort tid efter skulle finde sit sæde i folketingssalen efter regeringsdannelsen, forlod han et job som organisator for 3F Sydfyn.

Da ordførerposterne skulle fordeles, følte den nyvalgte politiker sig derfor helt parat til opgaven som Socialdemokratiets ordfører for social dumping.

- Jeg kommer fra en virkelighed, hvor vi hver eneste dag arbejder for at sikre arbejdsvilkår. Jeg har set en udvikling og udfordringerne på det danske arbejdsmarked med mine egne øjne, så jeg kan sætte ord på dem. De erfaringer vil jeg bruge, når vi for alvor kommer i gang efter sommerferien, siger Bjørn Brandenborg.

- Det er hjerteblod, siger han med eftertryk.

Udenlandsk kollega forsvandt

En episode står særlig klart i Bjørn Brandenborgs hukommelse fra tiden i 3F. Det var, da en mand fortalte om sin udenlandske kollega, som var kommet til skade på sin arbejdsplads. 

Der var ikke meldt nogen arbejdsskade, og den tilskadekomne var ikke behandlet på et dansk hospital. Fordi han ikke stod i nogle af 3Fs systemer, kunne Bjørn Brandenborg ikke finde frem til ham.

- Han var simpelthen bare forsvundet, siger Bjørn Brandenborg og fortæller, at 3F derfor antog, at manden var blevet kørt tilbage til sit hjemland.

Hvis de brokker sig over arbejdsvilkårene eller lønnen, bliver de sendt tilbage, hvor de kommer fra, og så bliver der bare sendt en ny arbejder op
Bjørn Brandenborg (S), ordfører for social dumping

Problemet er ifølge den nyvalgte folketingspolitiker, at udlændinge ikke tør tage på hospitalet eller klage til hverken 3F eller arbejdsgiveren. For hvis de eksempelvis tager på sygehuset, og Arbejdstilsynet opdager, at der er tale om en uanmeldt arbejdsskade, tager de sandsynligvis ud for at undersøge forholdene på arbejdspladsen.

- Og så bliver udlændingene bange for, at deres arbejdsgiver bliver sur på dem, og at det går ud over deres kolleger. Så kører hele møllen, siger Bjørn Brandenborg.

Men det er ikke kun i forbindelse med sager om arbejdsskader, Bjørn Brandenborg har været ude for, at udenlandske arbejdere klapper i og parerer ordrer. Han har flere gange oplevet, at udlændinge har en kontrakt, hvor der står, at den månedlige arbejdstid er på 160 timer til en fast løn.

- Det, man ikke lige fortæller dem, er, at de skal arbejde dobbelt så meget, som der står i deres kontrakt. Og det får de ikke løn for, fordi de har en fast kontrakt. Hvis de brokker sig over arbejdsvilkårene eller lønnen, bliver de sendt tilbage, hvor de kommer fra, og så bliver der bare sendt en ny arbejder op, siger Bjørn Brandenborg.

Vi kan desværre se, at indsatsen og pengene ikke har fulgt med den udvikling, der har været inden for området
Bjørn Brandenborg (S), ordfører for social dumping

For Bjørn Brandenborg er polakker, rumænere og andre udenlandske arbejdere velkomne i Danmark. Problemet er, at man udnytter desperate menneskers situation, hvilket i sidste ende går ud over danske arbejdere, pointerer ordføreren.

- Mange udlændinge kommer og arbejder en kort periode, og så rejser de tilbage igen. Det er jo sådan set fint nok, hvis det er under ordentlige forhold, men hvis de bliver misbrugt og underbetalt, så er det som en bombe, der presser arbejdsmarkedet, siger Bjørn Brandenborg, der i 3F-jobbet mødte og lyttede til frustrerede danske arbejdere, som følte sig presset af de lave lønninger, som nogle udlændinge arbejder for.

Mere kontrol

Regeringen har meldt ud, at den vil sætte 100 millioner kroner mere af om året til at bekæmpe social dumping, så beløbet bliver hævet til cirka 250 millioner.

- Vi kan desværre se, at indsatsen og pengene ikke har fulgt med udviklingen på området, siger Bjørn Brandenborg.

Skat skal være bedre til at forebygge snyd og blandt andet have en afdeling, der udelukkende beskæftiger sig med social dumping. Arbejdstilsynet skal også have et økonomisk løft og flere beføjelser.

Men det er også rigtig god forretning, hvis vi sikrer, at dem der går og arbejder, har gode arbejdsvilkår
Bjørn Brandenborg (S), ordfører for social dumping

- Alt peger på, at for hver krone, man bruger på Arbejdstilsynet, får man mere end det dobbelte tilbage. Med et ordentligt tilsyn bliver færre ramt af arbejdsulykker, og folk bliver længere tid på arbejdsmarkedet, siger Bjørn Brandenborg.

Han er optaget af, at myndighederne skal have mulighed for at sanktionere hårdere. Ud over at tredoble bøden for brug af ulovlig arbejdskraft til omkring 30.000 kroner, skal virksomheder kunne fratages muligheden for at køre deres forretning i en periode, hvis de gentagne gange bryder gældende regler. Derudover skal alle ansatte på byggepladser være udstyret med et ID-kort. 

Disse initiativer vil give myndighederne bedre mulighed for at holde kontrol med de brancher, der er hårdest ramt af social dumping, mener Bjørn Brandenborg.

- Det handler først og fremmest om menneskers sikkerhed. Men det er også en rigtig god forretning, hvis vi sikrer, at de, der arbejder gode vilkår. De kan arbejde længere og være gladere, når de går på arbejde. De kan også være med til at bidrage til fællesskabets kasse, siger Bjørn Brandenborg, der kalder det danske arbejdsmarked for 'en krondiamant.'

- Og hvis vi gerne vil holde fast i den, kræver det, at vi har en stærk kontrol, når der kommer meget udenlandsk arbejdskraft. At vi kontrollerer, at virksomhederne og medarbejderne følger loven, og at de ansatte har ordentlige arbejdsvilkår. Det bliver min opgave at sikre, at det kommer tilbage på sporet igen, erklærer han.