Ingen toiletter, ulækre spisesteder og klamme sovepladser. 

Det er hverdagen for nogle af de ansatte, som Arbejdstilsynet møder, når de kontrollerer udenlandske virksomheder. Det viser den seneste rapport om den såkaldte fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet i fællesskab står for. 

LÆS OGSÅ: Hundredvis af ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet: 'Det skriger til himlen'

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Rapporten beskriver blandt andet, hvordan Arbejdstilsynet 'stadig ser eksempler på, at udenlandsk arbejdskraft tilbydes kummerlige eller slet ingen velfærdsforanstaltninger, såsom spisepladser, toilet og badefaciliteter'.

Samtidig lyder det i rapporten, at Arbejdstilsynet møder ansatte, der 'bor på arbejdsstedet under meget tarvelige kår'.

Ifølge Bjarke Refslund, arbejds- og migrationsforsker ved Aalborg Universitet, peger Arbejdstilsynets beskrivelser på, at arbejdstagere fra østeuropæiske eller tredjeverdenslande ofte må finde sig i ekstremt dårlige forhold, hvis de vil ind på det danske arbejdsmarked. 

- Udenlandske arbejdstagere har ofte dårligere forhold end normale arbejdstagere og nogle gange rigtigt dårlige forhold. Vi har set enkelte rigtigt grimme eksempler, hvor firmaer er blevet politianmeldt for tvangsarbejde, og deres medarbejdere næsten har været holdt som moderne slaver, siger Bjarke Refslund til A4 Arbejdsliv. 

- Prøv at forestille dig at gå på en byggeplads i januar i regnvejr og mudder, og der ikke engang er en skurvogn, man kan spise sin madpakke i. Det får du ikke en dansk håndværker til at finde sig i. Men man kan godt få migrantarbejdere til at acceptere det, tilføjer forskeren.

A4 Arbejdsliv har forgæves forsøgt at få en kommentar til rapporten fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Finder alvorlige brud på loven 

Ifølge den nye rapport om de danske myndigheders indsats mod social dumping er der ofte noget at komme efter, når Arbejdstilsynets ansatte snører støvlerne for at tjekke arbejdsmiljøet hos udenlandske virksomheder. 

Således fremgår det af rapporten, at Arbejdstilsynet fra 2012 til og med juni 2019, som dækker over hele levetiden for den særlige myndighedsindsats, har fundet overtrædelser på hver tredje udenlandske byggevirksomhed, som de har besøgt. 

Af rapporten kan man også læse, at der i tre ud af fire tilfælde er tale om alvorlige lovovertrædelser, når Arbejdstilsynet slår ned på dårlige arbejdsforhold i udenlandske virksomheder. 

Vi ser overnatning under tarvelige vilkår uden spiseplads, bademulighed eller toilet, og nogle gange oplever vi, at de ansatte må klare alle tre ting i samme rum
Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F

Ifølge Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, flugter Arbejdstilsynets fund med de erfaringer, som forbundets ansatte gør sig, når de besøger firmaer, hvor der er en overvægt af udenlandske ansatte. 

- Det, som Arbejdstilsynet skriver her, bekræfter de oplevelser, som vores faglige sekretærer har, når de arbejder i marken. Nemlig at alt for mange af vores udenlandske kolleger bliver behandlet umenneskeligt ringe af alt for mange arbejdsgivere, siger Henning Overgaard. 

- Vi ser overnatning under tarvelige vilkår uden spiseplads, bademulighed eller toilet, og nogle gange oplever vi, at de ansatte må klare alle tre ting i samme rum. Det er jo rystende, at vi i Danmark i dag skal opleve den her rasende grådighed fra nogle arbejdsgiveres side, uddyber forbundssekretæren. 

Bange for chefen  

Udover de ringe arbejds- og indkvarteringsforhold støder Arbejdstilsynet også på udenlandske ansatte, der er bange for at udtale sig til myndighederne. 

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Jobfest er funderet på stigning i deltidsjob

Tilsynet skriver i den nye rapport, at 'udenlandske personer opleves som fåmælte, og vil ofte fortælle så lidt som muligt. Det kan skyldes flere væsentlige faktorer, eksempelvis sprog, kultur, manglende kendskab til danske regler og myndigheders rolle, samt frygt for konsekvenser fra arbejdsgiver'. 

- Det kan handle om, at de (arbejdsgiverne, red.) fortæller deres ansatte: 'Hvis du fortæller til Arbejdstilsynet, at du går og bryder ned uden maske på, bliver du sendt hjem. Og så får jeg fat i en ny rumæner', siger arbejds- og migrationsforsker Bjarke Refslund.