Snorlige agurker kan sikre dit job

9. jun 2011
Arbejder du i en eksportvirksomhed, har du grund til at juble. EU vil kickstarte vækst og beskæftigelse med flere standarder. Og det er godt nyt for et lille land som Danmark.

Hvorfor fa.... kan stikkontakter ikke bare være ens? Det spørgsmål er formentlig blevet brummet en del gange, når vi pakker hårtørrer og barbermaskine til charterferien.

Men manglende internationale standarder kan indirekte også koste dig jobbet - og dermed charterferien.

Ikke mindst i et lille land som Danmark, hvor de fleste produktionsvirksomheder er afhængige af eksport til større udenlandske markeder.

Så selv om EU gennem tiden har fået en del på puklen for trangen til at ensrette alt fra grøntsager til grænsekontrol, er der grund til at glæde sig over, at hastigheden for vedtagelsen af fælleseuropæiske standarder skrues op til det dobbelte.

Det mener i hvert fald Dansk Metal.

"Hvis du arbejder i en virksomhed, der eksporterer, bør du elske standarder," siger konsulent Arne Jensen.

Større udvalg og mere konkurrence

Standarder kan omfatte alt fra udformning af batteriopladere og lampefatninger, krav til arbejdsmiljø, brug af kemikalier i legetøj til kvalitetsstyringssystemer for medicinalindustrien. EU-Kommisionen erklærer i en ny udmelding, at arbejdet med fælleseuropæiske standarder fremover skal gå dobbelt så hurtigt. Udover at gøre livet nemmere for charterturister er hensigten bag forslaget at kickstarte vækst og beskæftigelse.

Ifølge Arne Jensen fra Dansk Metal vil en hurtigere ensretning medføre større konkurrence og skabe et større udvalg af produkter i de enkelte lande.

”Som et lille land med et lille marked har vi store interesser i at få flere internationale standarder. Det vælter ikke B&O, hvis de skal producere fjernsyn med 25 forskellige slags stik, mens det kan være et problem, hvis de tekniske komponenter i selv fjernsynet skal produceres i 67 varianter,” siger han.

Benspænd for virksomheder

Som andre processer i EU har standardisering haft ry for at lade vente lidt for længe på sig.

”Det er et problem, at tingene er gået lidt for langsomt,” siger Maibritt Agger, der er chef for standardiseringsafdelingen hos Dansk Standard.

Hun er enig i, at flere fælles standarder kan sikre både vækst og fremtidige jobs i danske virksomheder.

”Standardisering er et led i at sikre en globalisering af virksomheden, og det er i mange tilfælde en barriere for danske virksomheder, at det er for krævende at tilpasse produktionen til eksport,” siger hun.

Både Dansk Metal og Dansk Erhverv er dog enige om, EU får en udfordring i at sikre tilstrækkelig demokratisk deltagelse i vedtagelsen af standarder, hvis alting skal gå dobbelt så hurtigt.

Hvad er standarder?

En standard er en teknisk specifikation, der er pålagt og/eller bredt accepteret som den gældende måde at udføre en bestemt opgave på.

Standarder kan både omfatte arbejdsmiljø, kvalitetsstyring i produktion og fysisk/teknisk udformning af enkelte komponenter.

I Dannmark blev der i 1967 ved taget en standard for, hvordan en ølflaske er udformet.

På internationalt eller regionalt plan findes der ingen standarder for stikkontakter, mobilopladere mm.