Tæt på verden: Snesevis af lig i gaderne trods mægling

5. maj 2011
Der kæmpes stadig i Elfenbenskystens hovedstad. Snesevis af lig ligger i gaden. Imens er mæglingsforsøg i gang for at genforene det splittede land.

Der ligger stadig lig i gaderne i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan.

Kampene fortsætter i  Yopougon, hovedstadens største distrikt, hvor støtter af den afsatte præsident Laurent Gbagbo kæmper mod rivalens Alassan Ouattaras soldater.

”Vi har set mange døde. På to timer samlede vi 40 lig op, men vi blev tvunget til at stoppe, fordi der ikke var mere plads i vores lastbil," siger Franck Kodjo fra Den Internationale Komité for Røde Kors til Reuters.

Der meldes også om sikkerhedsproblemer i den vestlige del af landet, hvor bevæbnede mænd stadig opererer, og hvor hundrede er blevet dræbt i etnisk-drevet vold.

Vil ikke aflevere våbene

Verdens største kakaoeksportør har været på randen af en borgerkrig, siden Gbagbo nægtede at afgive magten til Ouattara efter præsidentvalget i november sidste år.

Det udløste en konflikt, der i de sidste par måneder har dræbt tusinder og fordrevet over en million mennesker. Konflikten, der blev mere og mere blodig, kulminerede med Gbagbos anholdelse for tre uger siden.

De sidste loyale Gbagbo-støtter kæmper dog fortsat mod Ouattaras soldater i hovedstadens Yopougon distrikt.

Indtil videre er det kun lykkes at afvæbne en del af Gbagbos milits. Ifølge medierapporter er det hovedsagligt lejesoldater fra nabolandet Liberia, der endnu ikke har givet op.

Tidligere leder i fin form

Laurent Gbagbo, som flere frygtede død efter hans anholdelse, viste sig forleden i fin form. Han er under husarrest i et præsidentpalads i landets nordlige del og bevogtes af FN soldater.

Han mødtes forleden med et hold af ældre personligheder - tidligere FN generalsekretær Kofi Anna, Sydafrikas ærkebiskop og nobelpristager Desmond Tutu og Irlands tidligere præsident Mary Robinson.

Opfordring: Tal til folket!

Kofi Annan opfordrede Gbagbo til at tale til Elfenbenskystens befolkning så hurtigt som muligt for at få gang i en genforeningsproces i landet, der i 2002/2003 også var vidne til en borgerkrig.

Ouattaras regering undersøger i øjeblikke de påståede krænkelser af menneskerettighederne, som Gbagbo og hans soldater er anklaget for at have begået for at beholde magten.

Regeringen har desuden annonceret en sandhedskommission, der skal forsøge at skabe fred i landet.

Livet vender tilbage

Andre steder i Elfenbenskysten vender livet langsomt tilbage til det normale efter måneder i angst ofte uden rent vand, elektricitet mv. Bankerne er igen åbne, og trafikken i gaderne begynder at vende tilbage.

Kakao-eksporten, som er Elfenbenskystens vigtigste økonomiske sektor, forventes at starte i denne uge. Næsten 500.000 tons kakaobønner har hobet sig op under konflikten og venter på udskibning.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.