Sneen sender håndværkere på jobkurser

4. dec 2010
Svende kastes på jobkurser, når snestormen rammer. Det skyldes de stramme dagpengeregler.

Stakke af papirer og kurser i at skrive CV. Det er, hvad der venter arbejdere, når snestormen raser udenfor.

For de bliver sendt hjem fra byggepladsen af mester, når vinteren gør arbejdet umuligt. Så tæller de som arbejdsløse, og skal have dagpenge. Også selv om selv de kun er sendt hjem i tre dage.

"Det er det rene papirbøvl til ingen verdens nytte. Det er spild af A-kassernes og jobcentrernes ressourcer," siger lederen af Bygge, Jord og Miljøs A-kasse, Søren Andersen.

Han anslår, at både jobcentre og A-kasser kan spare seks procent af deres ansattes arbejdstid, hvis de ikke skulle føre samtaler med arbejdere på vejrlig. Vejrlig kaldes det, når mester sender svendene hjem på grund af dårligt vejr.

De har jo et job

"Hvorfor sende en mand, der har et arbejde på jobkursus, alene fordi han skal have en uges dagpenge, når vejret gør arbejdet umuligt. Han skal jo tilbage på jobbet, så snart vejret er godt igen. Men vi skal følge reglerne og hive folk til samtaler, hvis de går derhjemme på dagpenge," siger Søren Andersen, A-kasseleder.

Læs også: Sne sendte Erik på jobkursus trods et arbejde

Årsagen til bunkerne af papirarbejde er regeringens stramme regler for dagpenge. Fagforeningen 3F kalder reglerne noget værre bøvl for folk, hvis arbejde er afhængigt af vejret.

"Når snevejret er over os, skal vi til at udfylde en masse skemaer og møde op til samtaler hos A-kasser og jobcentre. Det er helt hul i hovedet," siger Helge Hansen, faglig sekretær i Bygge, Jord og Miljø afdelingen i fagforeningen 3F.

Minister står fast

Men beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) står fast på sine regler.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Man skal selvfølgelig opfylde de samme krav som andre ledige, hvis man skal gøre brug af dagpenge-systemet. Det vil dog ikke være sådan, at man bliver kaldt til samtale i jobcenteret, fordi man en enkelt dag eller to er sendt hjem på grund af snevejr. Det bliver man normalt først efter nogen tid," skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Papirbøvl

Det skal svenden gøre for at få en dag eller en uges dagpenge, når mester sender ham hjem på grund af snestorm.

  • Registrere sig på jobcenteret som arbejdsløs.
  • Udfylde et arbejdsløshedsskema
  • Udfylde hvor meget fravær han har haft fra jobbet de seneste 12 måneder.
  • Finde de seneste års lønsedler og sende dem til A-kassen.
  • Skrive under på, at han ikke har haft overarbejde.
  • Til samtale på jobcenteret.
  • Hvis svenden er under 30, skal han aktiveres hurtigst muligt, det vil sige på jobkursus eller ud på en arbejdsplads som aktiveret.