Tæt på verden: SMS panik om mulig radioaktiv sky

15. mar 2011, 14:37
SMS beskeder om mulig radioaktiv stråling fra Japan skaber frygt i Filippinerne. Myndighederne afviser faren og prøver at berolige folk.

”Radioaktiv stråling rammer Filippinerne. Starter kl. 16:00 i dag (mandag)”.

Sådan lød en af de SMS beskeder, som cirkulerede i forrygende fart mellem millioner af folk på Filippinerne i mandags. Det skabte panik på øerne, der ligger 3.000 sydvest for Japan.

En anden besked rådede filippinerne til at blive indendørs, have regntøj på udendørs og lagre mad og medicin.

Myndighederne afviste i går, at der er grund til frygt og forsøgte at berolige folk. Men bekymrede folk kimede alligevel nødhjælpstelefoner ned og krævede at få at vide, hvad de skal gøre i tilfælde af stråling og radioaktiv regn.  

Massehysteri

”Strålingsniveauet her i landet er uændret. Der er i øjeblikket ingen umiddelbare konsekvenser af eksplosionen på Fukushima Daiichi atomkraftværket for Filippinerne,” fastslog
Minister for Videnskab og Teknologi, Mario Montejo tirsdag.

Montejo kalder offentlighedens massehysteri for "ude af proportioner". ”Regeringen er i stand til at reagere på enhver nødsituation vedrørende Japan,” siger han.

Gunstige vindforhold

Chefen for Filippinernes forskningsinstitut for atomkraft, Alumanda dela Rosa, siger, at de aktuelle vindforhold betyder, at vinden fra Fukushima Daiichi atomkraftværket ikke vil komme til Filippinerne.

”Den vil være tusindvis af kilometer fra Filippinerne”, siger hun.

Hun forsikrer, at ”selv om det værste skulle ske på atomkraftværket, vil konsekvenserne for Filippinerne stadig være minimale”.

Ingen karantæne

Sundhedsministeren Enrique Ona udtaler, at der i øjeblikket ikke er nogen grund til at opkøbe store mængder af jod for at kunne modvirke evt. stråling. Han vil heller ikke sætte folk, der har været igennem Japan, i karantæne.

Som Japan ligger Filippinerne på Pacific Ring of Fire, hvor jordens teknoniske plader støder sammen. Store dele af landets byområder er bygget på toppen af brudlinjerne.

Det anslås, at 20 tyfoner, nogle af dem ødelægende, hvert år rammer landet. Det gør Filippinerne til et af de mest katastrofetruede steder i verden.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.