20210204-101139-L-1920x1257we
Selvom langt de fleste plejehjemsbeboere er blevet vaccinerede, kan der stadig opstå smitteudbrud på landets plejehjem (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Smitteudbrud på plejehjem trods vaccine: Her er forklaringen

3. maj 2021, 15:49
Syv er testet positive for covid-19 på et plejehjem i Tårnby på trods af, at stort set alle beboere er færdigvaccinerede.

Tiden med smitteudbrud på landets plejehjem er ikke forbi. Det er på trods af, at plejehjemsbeboerne stod allerforrest i vaccinekøen og nu er færdigvaccinerede.  

Således er syv personer for nyligt blevet testet positive for covid-19 på Plejehjemmet Løjtegården i Tårnby på Amager, hvor der er 120 beboere. Det drejer sig om tre medarbejdere og fire beboere. Det sker altså selvom stort set alle beboere er vaccinerede. 

LÆS OGSÅ: Hed politisk omfavnelse kan sende sygeplejersker i strejke

Torben Klitmøller Hollman, der sektorformand for Social-Sundhed i FOA, er ikke overrasket. 

- Det er stadig kun 47 procent af vores medlemmer på plejehjemmene, der er færdigvaccinerede. Så det er alt for tidligt bare at tage hænderne over hovedet og sige ‘det var det’. Risikoen er stadig meget stor for smitte blandt vores medlemmer, især efter plejehjemmene åbnede op for besøg. 

Formanden mener, risikoen kunne have været væsentligt mindre. 

- Det går for langsomt med at vaccinere sosu'erne. Da man sløjfede AstraZeneca, gik det ud over den forlomme, som vores medlemmer havde. Jeg er bekymret for, hvem der skal tage sig af de ældre, hvis først vores sosu'er bliver syge, siger han.

Han henviser til, at det hovedsageligt var social- og sundhedsassistenter, der nåede at få første stik med AstraZeneca. De skulle starte forfra med deres vaccination, da vaccinen først blev sat på pause i marts og senere blev helt sløjfet fra det danske vaccinationsprogram. 

I Lægemiddelstyrelsen er man heller ikke overrasket over, at der stadig er eksempler på smitteudbrud på plejehjemmene. 

-  Vi kan ikke udtale os om det pågældende plejecenter, men det oplyste antal smittede stemmer meget godt overens med det, vi ved om covid-19-vaccinernes effekt, der ligger på mellem på 94-95 procent, skriver Hanne Lomholt Larsen, der er konstitueret enhedschef i Lægemiddelstyrelsen. 

LÆS OGSÅ: Lærere frygter ny vaccinestrategi: 'Man spiller hasard med en gruppe medarbejdere'

Hun skriver, at risikoen for at blive alvorlig syg er mindsket, når man først er blevet vaccineret. 

 - Vaccinernes effekt betyder altså, at nogle få borgere godt vil kunne blive smittet med covid-19, selvom de er vaccineret, men det er vigtigt at understrege, at vaccinen uanset hvad i væsentlig grad reducerer risikoen for et alvorligt sygdomsforløb.