20200810-194857-L-1920x1080we
Over 55 af af de 142 ansatte hos slagteriet i Ringsted, der er smittet med coronavirus, bor i andre kommuner. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Smittestigning udspringer fra slagteri

11. aug 2020, 15:45
Flere af de corona-smittede på Sjælland har direkte forbindelse til Danish Crowns slagteri i Ringsted, fortæller borgmestre i nabokommuner. Hver tredje smittede fra slagteriet bor i andre kommuner.

Flere kommuner på Sjælland er kommet i myndighedernes søgelys, efter antallet af nye corona-smittede i området er steget markant.

Men i virkeligheden er flere af de nye smittetilfælde direkte forbundet til det store corona-udbrud på Danish Crowns slagteri i Ringsted, som har lukket slagteriet.

Det fortæller borgmesteren i Ringsted Kommune, Henrik Hvidesten (V), til Fagbladet 3F.

- Slagterimedarbejderne i Ringsted pendler ofte ind fra andre kommuner på Sjælland og andre steder. Vi ved, at kun omkring 60 procent af de smittede fra slagteriet bor i vores kommune. Resten bor i vores nabokommuner, siger han.

Det betyder, at over 55 af af de 142 ansatte hos slagteriet i Ringsted, der er smittet med coronavirus, bor i andre kommuner.

I nabokommunen Sorø er det netop syge medarbejdere fra slagteriet, der har fået smittetallene til at skyde i vejret.

Det fortæller borgmesteren i Sorø, Gert Jørgensen (K), der oplyser, at kommunen har seks smittede i alt.

- Flertallet af de seks smittede er relateret til slagteriet i Ringsted. Det beroliger os, fordi der allerede her er en række tiltag i gang, der skal stoppe smittespredningen, siger han til TV2 Øst.

Samme budskab lyder fra borgmesteren i Faxe Kommune, Ole Vive (V), som kan spore næsten alle byens syv smittede borgere tilbage til Danish Crowns slagteri.

- Smitteudbruddet i Ringsted startede jo blandt polske ansatte. Og vi har netop tre udenlandske ansatte fra slagteriet, som bor i et hus her i Faxe Kommune, som alle tre er smittet med coronavirus, siger Ole Vive til Fagbladet 3F.

- Derudover har vi en ansat, som bor her i byen med sin familie. Han er også smittet, og det samme er hans kone. De er alle sammen gået i isolation, siger han.

Dermed peger fem af de syv smittetilfælde direkte tilbage til slagteriet i Ringsted.

Og det kommer ikke bag på borgmesteren i Faxe Kommune.

- Vi ved, at Danish Crown er en stor international arbejdsplads, hvor mange ansatte pendler ind, også fra vores kommune, siger Ole Vive.

På et pressemøde mandag aften fremhævede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at sundhedsmyndighederne havde særlig fokus på syv kommuner i landet, heriblandt Sorø Kommune, hvor smittetrykket er steget markant på det seneste.

De syv kommuner ligger alle tæt på enten Ringsted eller Aarhus, som har været centrum for to store smitte-udbrud i Danmark i de seneste par uger.

Slagteriet i Ringsted har omkring 850 ansatte, som alle er hjemsendt indtil på tirsdag, hvor det er planen at starte slagteriet op igen.