Tæt på verden: Småpiger sælges som sexslaver

3. jun 2011, 11:00
Menneskehandel tolereres i Mauretanien og Saudi Arabien.

Sex-slaveri og barnebrude er et enormt problem i en flere muslimske lande. Handel med små piger mellem Mauretanien og Saudi Arabien vækker opstandelse internationalt. Slaveri er velkendt, også for voksne, men især forholdene for unge piger og kvinder er foruroligende.

En række telegrammer fra den amerikanske ambassade i Mauretanien, offentliggjort af aktivist-sitet WikiLeaks, beskriver stor bekymring over salg af piger i 5-12 års alderen til rige mænd i Saudi Arabien. Især en rapportering med titlen ”Fra barnebrud til sex-slave” har vakt opmærksomhed (se link nederst).

Aktivist var kilde

Kilden til de detaljerede oplysninger er juristen Aminetou Mint El Moctar, som for mange år siden oprettede organisationen Association des Femmes Chefs de Famille til forsvar for enlige mødres rettigheder i Den Islamiske Republik Mauretanien. Hun fortæller, hvordan uvidende fattige familier sælger deres små pigebørn for omkring 100.000 kroner.

Mellemmændene er typisk rejsebureauer, som får kommission for at skaffe børn til kunderne. Børnene ledsages af et familiemedlem eller en ”lærer” til Saudi Arabien. Kommissionen afhænger af pigens alder og skønhed. Jo yngre og smukkere des højere pris.

I henhold til Mint El Moctar bliver pigerne sexslaver hos deres ægtemænd, men så snart de når puberteten eller bliver gravide, mister manden interessen. Han skiller sig af med dem, og de bliver smidt på gaden. Pigerne har ingen andre muligheder for overlevelse i det saudiske samfund end at blive prostituerede.

Intet sker

Mint El Moctar har forsøgt at vække myndighederne til at tage afstand fra handel med børn og voksne, men intet sker selv om slaveri er forbudt. Konfronteret med anklager af den amerikanske ambassade, afviste justitsministeriet alt med argumentet om, at det jo ikke er lovligt for en kvinde at rejse alene uden et mandligt familiemedlem ved sin side.

Problemer med barnebrude drejer sig ikke udelukkende om eksport af børn. I henhold til Mint El Moctar er der en voldsom stigning i antallet af ægteskaber med mindreårige piger i Mauretanien. Tidlige ægteskaber er en fare for børnenes sundhed, de er i fare for at blive udsat for vold og slaveri i hjemmet.

Familierne, der tvinger deres unge piger til tidlige giftemål, gør det af økonomiske grunde og af frygt for sex udenfor ægteskab eller at hun udsættes for voldtægt, fordi begge forhold gør pigen værdiløs for familien og i samfundet.

Aktivisten er kaldt en gal kvinde, en landsforræder og en løgner ... og er udsat for dødstrusler for at tage menneskehandel op offentligt.

Mauretanien ligger på vestkysten af Afrika og omfatter en stor del af Sahara-ørkenen. Nabolande er Mali, Vest-Sahara, Algeriet og Senegal. Der bor 3,5 millioner mennesker i landet. Halvdelen er analfabeter. En tredjedel er arbejdsløse.

[pagebreak]Lokale sager

Midt i januar blev anti-slaveri aktivisten Biram Ould Dah Ould Abeid idømt seks måneders fængsel ved domstolen i Mauretaniens hovedstand Nouakchott. Han blev dømt for at forstyrre den offentlige orden.

Sammen med 13 andre aktivister var han mødt op hos myndighederne for at markere sin organisations støtte til ofrene i en retssag mod en lokal slaveholder. De 14 fik foretræde og blev vist hen til gerningshuset i byen.

Da de kom tilbage igen, fik Ould Abeid bank, og da hans fæller forsøgte at forsvare ham, blev der brugt tåregas imod gruppen. Anti-slaveri organisationen er fuldt ud lovlig, og den støtter alle ofre i den slags sager. Brugen af vold imod dem vækker minder om fortidens voldelige styre.

Slaveholderen Oumoulmoumnine Mint Bakar Vall blev også idømt seks måneder for at holde to piger på 10 og 14 som slaver. Ould Abeid og to andre fra affæren blev benådet i februar af præsident Aziz i forbindelse med et amnesti for fængslede involveret i ikke-voldelige kriminelle  handlinger.

Mange sager

Lokale menneskeretsorganisationer og internationale monitorer afslører ofte sager om slaveri i Mauretanien eller med børn fra det land, rapporterer webmediet magharebia.com. I den omtalte sag benægtede en af pigernes fader, at han datter var slaver, men fortalte, at de selvfølgelig gik til hånde i huset.

Klassisk slaveri eksisterer ikke mere i Mauretanien, mener nogle, men de afviser ikke, at det findes i det skjulte. Fattige familier vil stadig sende deres børn til mere velhavende huse som et lån eller for at de kan arbejde. Også moralske og nedarvede forpligtelser til højerestående i samfundet kan få forældre til at sende deres børn væk.

Mint El Moctar og hendes organisation tager sig af sager, der dukker op i Mauretanien. Hun møder ofte sager om handlede kvinder og børn. Hun er hjælpeløs overfor internationale sager, hvor f.eks. 30 mauretanske kvinder var fængslet i Saudi Arabien for at have prostitueret sig.

Det er forbudt

Den Islamiske Republik Mauretanien forbød slaveri i 1984. Da det ikke stoppede trafikken, vedtog parlamentet i 2007 en lov med en straf på op til 10 års fængsel og mellem 375.000 og 1,8 millioner kroner i bøder til folk, der var involveret i slavehandel, human trafficking. Loven håndhæves ikke. Emnet er nærmest tabu.

FN er bevidst om problemet, men har ikke ressourcer til at gøre noget ved det. Mint El Moctar er ikke helt alene i sin kamp. Den franske præsident har tildelt hende landets menneskeretspris, og USAs udenrigsminister Hillary Clinton har sammen med talrige andre æret hende og hendes arbejde i 2010. Det vækker opmærksomhed ude i verden, men lige meget hjælper det i Mauretanien.

Hun er udnævnt som en af den muslimske verdens 500 mest indflydelsesrige personer. Hendes organisation har i dag 62 ansatte og 10.000 medlemmer, fortæller hun i marts 2011 nummeret af UNESCOs Courier magasin.

I øvrigt er hun selv vokset op i en rig familie med slavehold og blev bortgiftet som 13 årig.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.