Småbørnsmødre vil være chefer i egen butik

15. nov 2011
11 procent af kvindelige iværksættere er alene med et eller flere børn. For Dorthe Albinussen, der er direktør i firmaet DOAL, er tid til familien vigtigere end en høj månedsløn.

Dorthe Albinussen er chef i egen butik og alenemor til Frida på seks. Og hun er langt fra den eneste kvindelige direktør, der multi-tasker med madpakker og regnskaber.

Blandt landets iværksættere er der en klar overrepræsentation af kvinder i 30'erne, der går i gang, mens de har små børn. Og hele 11 procent af de kvindelige iværksættere herhjemme er enlige mødre.

Til sammenligning går mænd i gang med iværksætteriet i en tidligere alder, hvor de endnu ikke har fået børn. Og færre alenefædre har mod på iværksætterlivet.

Det viser nye tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Læs: Fyreseddel blev til firmastart for enlig mor

"Det er flot at se, at enlige mødre udviser virkelig mod og lyst sammenlignet med mænd, der er enlige forsørgere," siger Anders Hoffmann, der er vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

"Enlige mødre med børn starter som iværksættere typisk i det små og i brancher, der kan kombineres med at have børn," siger han.

Trods den høje rate af kvinder, der starter eget firma, er mandlige iværksættere ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen bedre til at skabe vækst og holde biksen i live.

Derfor har styrelsen taget initiativ til en landsdækkende kvindekampagne, der i uge 46 skal inspirere kvinderne til at sætte turbo på væksten.

"Det er vigtigt, at kvinderne ikke spænder ben for sig selv og deres egen vækst. Derfor skal de være bevidste om mulighederne for sparring om og hjælp til eksempelvis økonomi, salg og markedsføring," siger Anders Hoffmann.

Netværk netværk netværk

I netværket Women In Business DK, der lige nu tæller 350 betalende brugere genkender formand Trine Tveen Nielsen tendensen.

"Mange kvinder drømmer om at blive selvstændige. At flere af dem er alenemødre må hænge sammen med, at chef-titlen giver en vis fleksibilitet. Men der er altså også en risiko for, at de kommer til at arbejde dobbelt så meget til halvt så meget, hvis de ikke passer på," siger hun og tilføjer:

"Enlige mødre bliver iværksættere, men der er altså også iværksættere, der bliver enlige mødre, fordi de mange timer bag skrivebordet går ud over parforholdet."

Trine Tveen Nielsen, der selv driver et reklamebureau, opfordrer også kvinderne til at netværke.

"Som chef i egen butik er det livsvigtigt at kende andre stærke kvinder dybere end på visitkortet. I stedet for at bruge penge på en reklame i avisen, vil jeg råde selvstændige kvinder til at melde sig ind i et netværk, hvor de kan finde både samarbejdspartnere og nye kunder, lyder det gode råd.