Små børn må knokle løs uden ferie

16. jul 2012
Mange små børn får ikke ferie, viser rundringning. Det øger riskoen for mistrivsel, advarer Børn Vilkår.

Mange småbørn holder aldrig fri for vuggestue eller børnehave.

Det viser en rundringning, som avisen.dk har foretaget til 17 daginstitutioner med børn fra nul til seks år.

Fordelt på syv af det samlede antal daginstitutionerne var der 40-43 børn, der ikke holder fri i sommer.

Børns Vilkår: Et problem

”Det er et udbredt problem,” siger formanden for Børns Vilkår, Peter Albæk og fortsætter:

”For det første har børn et enormt behov for kontakt med deres forældre, der rækker ud over det, der sker i hverdagen. For det andet har de – ligesom voksne – brug for ro og afslapning til at komme ned i gear. For det er hårdt arbejde at være i vuggestue og børnehave,” siger Peter Albæk.

Og risikoen for at et barn mistrives og bliver stresset øges, hvis der aldrig er et afbræk fra hverdagen i institutionen, advarer Peter Albæk:

”Hvis man ikke får den nedgearing risikerer man, at børnene mistrives, fordi de bliver udkørte. De børn, der holder meget lidt ferie, er ofte dem, der afleveres tidligt og hentes sent. Det er børn, der tilbringer meget tid i institutionen, og det kan de blive rigtig stressede af.”

17 daginstitutioner: Alle børn har brug for ferie

Samtlige 17 daginstitutioner fortæller som med en stemme, at børnene har brug for ferie og afslapning med familien.

Og ingen af de steder, hvor børnene bliver snydt for ferie, mente de ledere eller pædagoger, som udtalte sig, at børnene ville have bedre af at være i institution, end hjemme hos forældrene.

Her er der altså ikke tale om børn fra kaotiske familiebaggrunde, hvilket kunne tale for, at de havde bedre i institutionen.

Leder: Mine børn ville have godt af ferie

”Jeg ved ikke, om det er fordi forældrene ikke magter at være så meget sammen med deres børn. Men jeg ved, at børnene ville have godt af, at være sammen med deres familier og holde ferie,” siger lederen af en københavnsk institution med omkring 100 vuggestue- og børnehavebørn, der ønsker at være anonym, fordi hendes udtalelser kunne støde forældrene.

Lederen af Ungdomsgårdens Børnehus i Brønshøj, Hanne Blomhøj, tror ikke, at det er alle forældre, der er klar over, at det faktisk kan være hårdt arbejde for børnene at være i en vuggestue eller børnehave hele dagen.

”Man glemmer, at børnene er på arbejde, når de er i daginstitution. De har brug for at holde fri og være sammen med mor og far og lave ingenting,” siger Hanne Blomhøj.

Forældre ved ikke, hvad de skal lave i ferien

Hanne Blomhøj oplyser desuden, at mange vuggestueforældre kun tager deres børn ud af institutionen i en uge i løbet af sommeren.

”Vi får ofte tilbagemeldinger om, at man ikke ved, hvad man skal lave i ferien,” siger Hanne Blomhøj som forklaring på, hvorfor forældre kun tager den ene uge hjemme med børnene.

Formand for Børns Vilkår Peter Albæk peger også på, at en del forældre dropper ferien, fordi de ikke tror, at de har ”noget at tilbyde dem” og derfor tænker, at børnene har bedre at være i institutionen med legekammeraterne.

Samvær er det primære

”Det er lidt ærgerligt, at man tænker sådan, for langt de fleste har en masse at tilbyde børnene i kraft at at være mor og far. For børn er det primære ikke turen til Kreta eller Disneyland, men at være sammen med sine forældre,” siger Peter Albæk.

Faglig sekretær i Pædagogernes Fagforening, BUPL, Tonny Andersen, mener dog ikke, at man ”ligefrem kan kalde ferie et behov”. Han er enig i, at børn har brug for et afbræk fra hverdagen ”ligesom alle andre”.

”Men hvis forældrenes mangler overskud kan det godt være bedre for børnene at være i institutionen, hvor der er kompetente og dygtige pædagoger til at tage sig af børnene,” siger Tonny Andersen.

”Børnene tager jo ikke skade af at være i institutionerne,” siger han.