I går præsenterede beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard (S) en ny aftale, der skal sikre, at de ledige bliver efteruddannet. Jette Gottlieb fra Enhedslisten yderst til venstre, var med i aftalen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

EL-profil raser: Forklar, hvad du mente Hummelgaard

18. jun 2020, 18:50
KL mener ikke, at hjemsendte offentligt ansatte i corona-risikogruppen skal have løn. Det har gjort Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, vred, og derfor vil hun have beskæftigelsesministeren på banen.

I en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet i maj lød det, at de oftentligt ansatte medarbejdere i corona-risikogruppen skulle have mulighed for at blive hjemme med løn eller med sygedagpenge.

Men det mener Kommunernes Landsforening (KL) ikke er korrekt. Derfor opfordrede de i sidste uge kommunerne til at skrotte den aftale.

LÆS OGSÅ: Offentligt ansatte skal forhandle overenskomster til næste år

Det har fået kritik fra flere fagforbund. Eksempelvis kritiserede pædagogernes fagforening, BUPL, sagen torsdag eftermiddag, og nu blander Jette Gottlieb, der er Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, sig også i debatten:

- Jeg bliver virkelig vred, hvis de offentlige arbejdsgivere tvinger deres ansatte i risikogruppen til at vælge mellem deres forsørgelse og deres helbred. Hele formålet med at lave den særlige hastelovgivning på området var at undgå at sætte de ansatte i det dilemma. Så er det helt uacceptabelt, at KL fortolker loven på den måde og vejleder kommunerne til at stoppe lønudbetalingen til de hjemsendte, skriver Jette Gotlieb i en mail til A4 Arbejdsliv.

Hun frygter, at det blandt andet vil gå ud over dem, der passer på de ældre og de syge:

- Det rammer især de ansatte, der i særlig grad har sociale og sundhedsmæssige opgaver i direkte kontakt med borgerne. Det er jo dem, der ikke kan omlægge deres arbejde til et hjemmekontor eller arbejde beskyttet gennem andre arbejdstilrettelæggelser.

Jette Gotlieb vil nu have beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at forklare, hvad det var, han mente med den pressemeddelelse, som blev sendt ud i maj fra hans ministerium:

LÆS OGSÅ: Den rene genåbning: Mindre sygefravær end nogensinde

- Jeg har opfordret Hummelgaard til at forklare de offentlige arbejdsgivere, hvordan loven skal forstås.