Slipsedrengene holder jobfest

2. sep 2011, 22:30
...mens arbejdsløsheden fortsat gnaver i vækststunge erhverv som industri, byggeri og handel, viser analyse fra AErådet. Regeringen afviser tallene.

Går du med slips på arbejde, hænger dit job mindre løst, end hvis du går med Kansas-bukser og sikkerhedssko.

Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Selv om juli måned viste et svagt dyk i beskæftigelsen, vendte kurven næsen opad i andet kvartal af 2011. Men fremgangen skyldes primært, at der i perioden blev skabt 4.000 flere job inden for finansiering, ejendomsmæglere, udlejningsselskaber og forretningsservice.

Banker slipper let om krisen

I de jobtunge brancher som industri, byggeri og handel hænger beskæftigelsen fortsat i bremsen. Mens banker og bolighajer så småt tog hul på jobfesten igen i andet kvartal, udeblev jobvæksten inden for industri, handel, transport og kommunikation, konkluderer AE-analysen.

"Godt nok har Nordea lige varslet fyringer, men vi kan overordnet konstatere, at de brancher, der som de sidste blev ramt af krisen også er dem, der mærker det mildeste pres i øjeblikket," siger arbejdsmarkedsøkonom Erik Bjørsted fra AE.

Ifølge AE understreger analysen nødvendigheden af en solid vækstplan for en kommende regering.

S: Det kan kun gå for langsomt

I oppositionen modtages beskeden om de afsporede vækstlokomotiver som "drønkedelig".

"Det viser desværre, at dem der trækker læsset, langt fra er kommet i gang. Det kan næsten kun gå for langsomt med at få sat skub i væksten i de her brancher," siger Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen.

Hos regeringen tager man dog let på analyser fra AE-rådet.

"Man skal tage alt fra AE-rådet med et gran salt, det er jo en del af oppositionens kampagnemaskine," siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

V: Analyse uden hold i virkeligheden

Hun mener, at analysen skaber et fortegnet billede af en branchemæssig skævvridning.

"Den her opfattelse af, at banker og boligspekulanter rider ovenpå har jo ikke hold i virkeligheden ," siger hun og fortsætter:

"Det, der er ødelæggende for væksten i Danmark er S og SF's idé om, at man kan sætte skub i de her brancher med højere skatter, afgifter og udgifter."

Carsten Hansen mener, at de borgerlige benægter fakta ved at afvise AE-analysen som et politisk indlæg.

Det bedste værktøj er rødt

Både rød og blå blok har fremrykning af offentlige investeringer på programmet. Men ifølge Arbejderbevægelses Erhvervsråd er oppositionens vækstplan den mest ambitiøse.

"S og SF satser mere massivt på fremrykning af offentlige investeringer, og det er det mest effektive værktøj, vi har i kassen," siger Erik Bjørsted.