Slipsedrenge tager mere barsel

15. feb 2011
Danske mænd gider ikke barsel Bortset fra de bankansatte. Fuld løn under barsel og stærke kvinder hjælper dem til at træffe beslutningen.

Bankmænd er de fædre, der tager mest barsel i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, der skal afdække blandt andet, hvorfor danske mænd helt generelt er mere dovne til at melde sig under barselsfanerne end deres brødre i andre vestlige lande.

I bank- og forsikringsverdenen passer fædrene børn ni uger i gennemsnit, mens fædre i andre job i snit tager 3,5 ugers barselsorlov. Det viser en ny undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening, FA.

"Vores ansatte kan let dele barslen med deres partner uden økonomiske problemer. Og fordi mange chefer har vist et eksempel og signalerer, at det er i orden at tage barsel for mænd, vælger mange at tage deres del af ansvaret og passe børnene," siger Finn A. Rasmussen, direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

I 2008 var han med til at give ansatte i sektoren bedre forældrerettigheder. Her fik de ansatte ret til fuld løn under barsel i stedet for dagpenge.

"Vi vil gerne have tilfredse ansatte, som har overskud, når de møder på arbejde i banken. Det giver overskud til kunderne, hvis de har styr på familielivet derhjemme," siger han.

Ekstragode overenskomster kan være en del af forklaringen på, at landets velhaverkommuner nord for København er særlig rige på barselsfædre.

Fremtidsforsker Gitte Larsen fra House of Futures mener, at resten af landets mænd er på samme vej.

Manderollen er ved at ændre sig, og det sker hurtigere end man skulle tro.

"Mænd er begyndt også at tage ansvar for familien. De fører en dialog med deres kone, i modsætning til tidligere generationer," siger hun.

Og dialog på hjemmefronten er nødvendig, for danske kvinder tager nemlig stadig 94% af al barselstiden.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet Nina Smith mener, der er lang vej igen, før Danmark når et niveau af ligestilling på barselsområdet som i andre vestlige lande:

"Det er en skæv fordeling, som rammer kvinders karrierer hårdt," siger hun.

Fremtidsforsker Gitte Larsen tror, der bliver kæmpet et par slag ved emhætten, når par skal beslutte hvem der skal tage barslen.

"Vi ved, at højtuddannede karrieremennesker for det meste gifter sig med andre med lignende indkomst og uddannelse. Derfor tror jeg, at mange fædre også vælger at gå på barsel, fordi deres kvinder overtaler dem til det."

 

Læs også: Thomas passede barn i 12 uger med fuld løn

Finn A. Rasmussen

"Vi vil gerne have tilfredse ansatte, som har overskud, når de møder på arbejde i banken. Det giver overskud til kunderne, hvis de har styr på familielivet derhjemme."