Tæt på verden: Slem liste: Lande udspionerer egne borgere

14. mar 2013, 11:00
Software, der kan spionere på borgerne, er anskaffet af en række lande. Researchere nævner 25 lande.

Researchere indenfor computer sikkerhed har konstateret, at ihvertfald 25 lande benytter særligt software, der er egnet til at spionere på egne borgere. Mange af disse lande har ikke en ren attest på deres holdning til menneskerettigheder.

Det er tale om softwaren FinSpy solgt af britiske Gamma Group, der fastholder overfor New York Times, at de kun sælger redskabet til regeringer, så de kan holde øje med kriminelle. Beregnet til overvågning er det.

Udbredt

Udgangspunktet var email, der blev sendt til aktivister i Bahrain. Disse mails indeholdt skjult software, der kunne installere overvågning på modtagernes computere.

FinSpy kan usynligt snuppe billeder fra folks computer, optage samtaler på Skype, tænde for det indbyggede kamera og logge, hvad der skrives på tastaturet.

Softwaren, der er i fri handel, er købt og installeret af Australien, Bahrain, Bangladesh, Storbrittannien, Brunei, Canada, Tjekkiet, Esland, Etiopien, Tyskland, Indien, Indonesien, Japan, Letland, Malaysia, Mexico, Mongoliet, Holland, Qatar, Serbien, Singapore, Turkmenistan, De Forenede Arabiske Emirater, USA og Vietnam.

Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, har forsøgt at introducere ideen om et europæisk forbud imod denne slags software og ikke mindst eksporten af det til undertrykkende regimer.

Omtalte Gamme Group og tyske Trocicor er nævnt i en nylig klage til de rige landes organisation, OECD, indgivet af Transparancy International, der bekæmper korruption.

Overvågning

Softwaren tiltrak sig opmærksomhed, da Hosni Mubaraks egyptiske styre viste sig at forhandle om at købe det.

Researcherne, Marquis-Boire og Mr. Marczak, der arbejder for universiteter, er overbeviste om, at FinSpy bruges til at spionere på folk af politiske grunde snarere end til at fange narkohandlere og kidnappere.

Softwaren er fundet på regeringscomputere og i folks mobiltelefoner, hvorfra kopier af kommunikation kopieres til myndigheders servere.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.