Tæt på verden: Slavearbejdere skal bygge VM 2022 by

5. okt 2013, 14:51
Britisk avis afslører rædselsfulde tilstande for bygningsarbejdere i Qatar. De arbejder under slavelignende forhold.

De fine herrer i fodboldorganisationen FIFA mødes nu for at diskutere vigtige sager for deres egen og sportens økonomiske fremme. Byggerierne til Verdensmesterskabet i 2022, der skal holdes i Qatar, ventes at ville koste 4.000 gæstearbejdere livet.

Åreladningen blandt fattige gæstearbejdere fra Nepal og andre lande pågår. Der er en dødelig arbejdsulykke om dagen, og 44 er døde fra 4. juni til 8. august, rapporterer Guardian i en dybdeborende reportage.

FIFAs bekymring har først og fremmest været, om fodboldspillerne kan klare deres job i over 40C varme. Derfor er et af emnerne ved organisationen møde (emnet udskudt til senere), om turneringen skulle flyttes til vinteren.

Forhold for gæstearbejdere i Qatar får kritiske røster til at kræve, at verdensmesterskaberne i 2022 flyttes fra Qatar, skriver Eurasiareview. I øvrigt kan ansatte ved mesterskabernes officielle flyselskaber, Qatar Airways, Ettihad og Emirates ikke danne fagforeninger i strid med internationale aftaler.

Åbent fængsel

Et flertal af gæstearbejderne har taget job i Qatars byggeindustri for at tjene penge til at etablere sig hjemme i Nepal. For at få job skal de ofte sætte sig i gæld hos formidlere, der tager en del af eller hele deres løn og tilbyder rædselsfulde arbejds- og levevilkår. Ågerrenten på lånene kan være op til 36 procent.

Dødsfaldene opgives flest som hjerteproblemer, men Den Internationale Arbejdsorganisations, ILO, regler taget i betragtning, er der tale om moderne slaveri. Folk er underkastet tvungent arbejde, konfiskerede pas, ikke-betaling for arbejde, intet vand i den stærke hede og brutalisering af arbejdere, der forsøger at flygte.

Nepalesiske fagforeningsfolk har tidligere udtalt til denne reporter, at der hjemkommer 7 døde gæstearbejdere dagligt til lufthavnen i Kathmandu. Langt de fleste af dem har været udsat for arbejdsulykker i emiraternes byggeindustri.

Stort show

Investeringen af en helt ny by til fodboldfesten er i hårde dollars omkring 45 milliarder, og den skal omfatte et fantastisk finale-stadion til 90.000 tilskuere. Arrangørerne siger til den britiske avis, at de slet ikke er gået rigtigt igang endnu. Totalinvesteringen for emiratet bliver 100 milliarder dollars, herunder nye veje, ny lufthavn og hotelpladser til fans.

Qatar er storforbruger af gæstearbejdere. Hele 90 procent af arbejdsstyrken i landet er importeret fra udlandet. For at kunne leve op til ambitionerne til 2022, skal der importeres 1,5 million nye arbejdere. Guardian opgiver antallet af tilrejsende nepalesere sidste år til 100.000. Al-Jazeera opgiver totalantallet til 400.000 nepalesere.

Vilkårene for en gæstearbejder er grumme, idet de ikke får papirer, der giver dem rettigheder. De er således en slags "illegale" indvandrere, der ikke kan skifte job. Arbejdsgiverne snupper deres pas og udsteder sommetider ikke ID-kort, så arbejderne er i praksis fanger.

Flyt mesterskaberne

Analysen af arbejdsforhold i det vækst-afhængige emirat viser ikke noget fuldstændig nyt, men emnet om arbejderes forhold er nu taget op i FIFA, der har et ansvar for sine værtsbyer.

Internationale fagforeninger har nu i 3 år truet med boycot af mesterskaberne i 2022, hvis ikke forholdene for gæstearbejderne bliver radikalt forbedrede. Indtil videre har Qatar intet gjort for at ophæve livsegenskabet, som arbejderne er tvunget ind i af formidlere (kaldet Kafala).

Mange, også uddannede qataris, mener, at Kafala-systemet er uacceptabelt og ej heller til gavn for arbejdsgivere, der er tvunget til at tage det fulde ansvar for de arbejdere, der hyres. Sidstnævnte kan ikke skifte job og har ingen rettigheder.

Spørger man den almindelige qatari er svaret imidlertid fra 88 procent, at systemet er godt, og 30 procent mener, at reglerne skal skærpes, forklarer en lokalt baseret kommentator i opendemocracy.net. Han fremhæver, at mange internationale firmaer med investeringer og aktiviteter i Qatar hylder og nyder godt af Kafala.

Svar på reportage

Ikke overraskende hævder Qatar og de ansvarlige for forholdene, at alle overholder reglerne og tager anklagerne meget alvorligt ... og at alle arbejdere behandles fair og retfærdigt.

Adspurgt, hvordan det kan være, at så mange dør af hjerteproblemer, henviser man til Nepals myndigheder.

Og spørgsmålet om vand til arbejdere, der slæber i 50C varme: Det er krævet ved lov, at der skal være vand.

Reportagen i Guardian er mødt med udførlige svar, som kan læses her. En slags "forsvar" for forholdene kan læses i opendemocracy.net.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.