Finansminister Nicolai Wammen flankeret af Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL). Foto: Philip Davali / Scanpix

Ny finanslov slår hårdt ned på illegal arbejdskraft: Fordobler bødestraf til firmaer

2. dec 2019, 22:30
Med finansloven for 2020 bliver det markant dyrere for landets virksomheder at fuske med ulovlige ansatte. Derudover bliver der afsat stort millionbeløb til myndighedernes kamp mod social dumping. SF kalder resultatet for en "ønske-finanslov".

Hvis virksomheder bliver snuppet for at bruge illegal arbejdskraft, kommer det fremover til at koste langt dyrere end i dag.

Det fremgår af aftaleteksten for næste års finanslov, som A4 Nu har set. 

Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL) bekræfter overfor A4 Nu, at der med næste års finanslov bliver sikret en fordobling af den bødestraf, som landets virksomheder får for at bryde loven om ulovligt arbejdskraft.

- Med den her finanslov har vi sikret et rekordhøjt beløb til bekæmpelsen af social dumping. Vi sørger blandt andet for, at politiet, Arbejdstilsynet, og Skattestyrelsens arbejde med at slå ned på lønfusk blandt udenlandske ansatte får et historisk løft, siger Victoria Velasquez til A4 Nu. 

I alt afsætter regeringen og de fire støttepartier 50 mio. kr til den såkaldte "fælles myndighedsindsats" mod social dumping med næste års finanslov. 

Af aftaleteksten fremgår det, at bøderne bliver fordoblet for virksomheder, der "groft uagtsomt ansætter udenlandsk arbejdskraft uden ret til at arbejde".

Samtidig vil den højere bødestraf også gælde for virksomheder, der med vilje har ansat illegal arbejdskraft, eller hvor det vurderes, at firmaet har opnået eller har gået efter at score en økonomisk fordel ved at bruge ulovlige ansatte, fremgår det af aftaleteksten. 

Derudover fremgår det af den nye aftaletekst, at regeringen igangsætter et arbejde med at udvikle et nyt ID-kort på offentlige byggeprojekter. ID-kortet skal sikre, at det bliver let for myndighederne af tjekke, om ansatte på projekterne får den korrekte løn, og arbejder på danske vilkår.

- Vi er stolte over, at vi med finansloven giver myndighederne de økonomiske muskler til at slå hårdt ned på social dumping og illegal arbejdskraft. Vi når det højeste niveau i kampen mod social dumping nogensinde, siger Victoria Velasquez.

Også 3F's forbundsformand Per Christensen er glad for pengene til social dumping på årets finanslov. 

- Pengene til social dumping falder på et tørt sted, og det er at af de punkter i finansloven, som jeg er er rigtig glad for. I 3F ser vi alt for mange platugler, der ikke har nogen som helst skrupler med at hyre udenlandsk arbejdskraft og lade dem pukle sig gule og blå for en ussel løn. Derfor er det afgørende, at der afsættes flere penge til at bekæmpe social dumping, siger forbundsformand for 3F, Per Christensen til Fagbladet 3F. 

- Vi er glade for, at man indfører ID-kort på byggepladser, og at man skærper straffene for at begå social dumping, uddyber han. 

Hønge: Ønske-finanslov

Hos SF er der brede smil over udsigten til, at myndighederne nu får endnu flere midler til at slå ned på skattefusk og lønsnyd blandt udenlanske ansatte. 

- Det er jo fantastisk, og nu rykker vi virkelig. Vi slår hårdere til med den ene hånd, og giver flere midler til myndighederne med den anden, siger Karsten Hønge. 

Han mener, at regeringen med finansloven har forstået, at kampen mod social dumping ikke er noget, man kan klare "ved at køre en kampagne i ny og næ". 

- Det kræver et langt sejt træk, og det leverer man her. Det er en ønskefinanslov for kampen mod social dumping, det er det virkelig, siger Karsten Hønge.