20130103-140711-5-1920x1080we
'Jeg er desværre overbevist om, at vi kommer til at se en markant og kedelig udvikling på det her område', lyder det fra Verner Sand Kirk. (Arkivfoto) Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Slår alarm: Tusinder risikerer at miste indkomst

22. aug 2020, 20:31
Når regeringens fastfrysning af dagpengeuret løber ud om knap en uge, risikerer tusindvis af danskere indenfor kort tid at falde ud af dagpengesystemet. Sådan lyder advarslen fra Danske A-kasser og SF, der opfordrer regeringen til handling.

Når regeringen om knap en uge sætter gang i det såkaldte dagpengeur, risikerer tusindvis af ledige danskere at stå i en situation, hvor de vil være tæt på at falde ud af dagpengesystemet. 

Sådan lyder advarslen fra foreningen Danske A-kasser, der nu opfordrer regeringen til at forlænge den såkaldte døde periode for dagpengemodtagere. 

Den døde periode trådte i kraft den 27. marts og betyder, at landets dagpengemodtagere ikke har brugt af deres dagpengeperiode, mens coronakrisen har hærget Danmark. 

Danske A-kasser anslår, at op mod 9.000 dagpengemodtagere den 1. september vil stå i en situation, hvor de maksimalt har seks måneders dagpenge tilbage. 

- Men mange vil have en væsentligt kortere periode at løbe på. Og de mennesker risikerer at miste deres ret til dagpenge på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet og chancen for at få et job er historisk dårlig, siger Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, til A4. 

- Samtidig er det her en gruppe mennesker, der næppe vil stå først i køen til at få et job. Der står en stor gruppe nyledige corona-fyrede foran dem, som arbejdsgiverne højst sandsynligt finder mere attraktive, tilføjer a-kasse-direktøren. 

Ifølge Danske A-kasser ville op mod 6.500 lønmodtagere under normale omstændigheder falde helt ud af dagpenge-systemet i 2020.

På grund af corona-krisen vurderer direktør Verner Sand Kirk dog, at det tal vil vokse i løbet af det kommende år. 

- Jeg er desværre overbevist om, at vi kommer til at se en markant og kedelig udvikling på det her område. Derfor mener jeg heller ikke, at regeringen kan forsvare at sætte gang i dagpengeuret i den nuværende situation, siger Verner Sand Kirk. 

Vi kan ikke være det bekendt

Hos SF deler man ligeledes Danske A-kassers bekymring for, at tusindvis af danskere om kort tid vil ryge ud af dagpengesystemet, når dagpengeuret om kort tid bliver vakt til live igen. 

Af samme årsag opfordrer partiets beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, regeringen til hurtigst muligt at indkalde til forhandlinger om en forlængelse af den døde dagpenge-periode. 

- Vi kan ikke være andet bekendt. Der er tusindvis af mennesker, der ikke ved om de er købt eller solgt om en uge, og nu må regeringen simpelthen komme på banen, siger Karsten Hønge. 

SF har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) redegøre for, hvor mange danskere, der mister retten til dagpenge, hvis den døde dagpenge-periode ophører den 1. september. 

Karsten Hønge mener også, at der skal findes en løsning for de borgere, der risikerer at blive trukket i kontanthjælp, når suspenderingen af 225-timersreglen løber ud den 8. september. 

- Der er masser af danskere, der ender i en dybt desperat økonomisk situation, hvis vi ikke handler nu. Så jeg siger bare, hvad venter vi på, minister, spørger Karsten Hønge. 

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, men han er ikke vendt tilbage inden deadline.

Fakta: Så mange risikerer at miste dagpenge

Da coronakrisen brød ud i midten af marts, havde 8.997 ledige mindre end seks måneders dagpenge tilbage. 

Det fremgår af en opgørelse fra Danske A-kasser. 

På det tidspunkt havde 1.100 danskere ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering mistet deres ret til dagpenge i løbet af de første to måneder af 2020. 

Det tal, anslår Danske A-kasser, vil vokse til over 7.000 inden årets udgang. 

Danske A-kasser har under coronakrisen sat gang i en ny rundspørge, der skal kortlægge, om antallet af ledige på vippen stadig ligger omkring de 9.000, her fem måneder inde i krisen.

På grund af problemer med statens it-systemer er den nye opgørelse først klar omkring den 1. september.