Tæt på verden: Skype vil revolutionere uddannelse i verden

28. sep 2011
Skype vil have en million lærere samlet i netværk. Det altdominerende gratis tale, chat og videotjeneste vil integrere klasseværelser.

Teletjenesten Skype, der har kuldkastet fordums telesystemer ved at overtage en stor del af international teletrafik med sine gratis forbindelser, vil nu ændre måden skoler fungerer på. IP-tjenesten ønsker at integrere klasseværelser på kryds og tværs af kloden.

Klasseværelser i rige lande har adgang til internet – i fattige- og mellemindkomst lande er det stadig en sjælden luksus, der dog bliver mere udbredt. Internet åbner for for hele verden, og skoler kan bruge det til noget produktivt.

Skypes plan er at introducere sin gratis video- og taletjeneste til skolelærere verden over, så de kan snakke med kolleger og børnene kan få nye oplevelser. Lærere og skoler kan dele verden over. Gratis.

Noget der bare skete

Tony Bates, chef for Skype, lagde ved Social Good konferencen i New York og online ikke skjul på sine enorme ambitioner for at integrere klasseværelser globalt. Han sigter imod at aktivere en million lærere på tele-systemet.

Skype fik færden af udviklingen, fordi lærere var begyndt at samarbejde med naboskoler eller venner ude i verden. Firmaet lavede lidt bedre muligheder for at møde andre via nogle sociale sider, og antallet af registrerede lærere steg til over 16.000.

Bates håber at kunne ændre måden skoler arbejder sammen på. Via det gratis video-system kan skoler i fattige lande få adgang til alle mulige former for viden om verden, der tidligere var fjerne fantasier. Gæstelærere, venskaber og sprogundervisning blev omtalt.

I dag er halvdelen af brugerne fra Europa og Afrika (71 millioner slået sammen), USA og Sydøstasien er lige store (20 millioner hver) og Sydamerika følger efter (13 millioner). Asien med Kina i spidsen har kun få brugere.

Talmagi

Antallet af aktive brugere, alle inkluderede, svinger konstant døgnet rundt. I skrivende stund er der 26,094,549 online – rekorden er på over 30 mio samtidig. Firmaet meddelte selv i marts, at det har 124 millioner forbundne brugere.

Størrelsen af dette gratis system med muligheder for at betale for ekstra services er svært at overskue. Microsoft købte Skype i may 2011 for ca. 45 milliarder kroner. En reaktion på nyheden var, at endnu flere hentede det gratis program – faktisk 3.500 i sekundet.

Det gratis software til alle platforme er downloaded langt over 2.000 milliarder gange. Men en ting er at downloade softwaren. Noget andet er at bruge det. Efter Microsofts køb af tjenesten er der indgået samarbejde med Facebook, så de to sociale tjenester arbejder sammen.

Blandt de mange brugere er der en lille del på lidt over 8 millioner, der betaler for service, der forbindelser til gammeldags telefoner og mobiler. International telefoni er stigende – men i dag er broderparten via Skype og uden betaling.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.